Zborurile supersonice ar putea fi reluate în câţiva ani

Zborurile supersonice ar putea fi reluate în câţiva ani
Un model digital al noii aeronave Overture

Zborurile cu avioane supersonice ar putea fi reluate în câţiva ani, compania americană United anunţând că intenţionează să cumpere 15 aeronave de acest tip până în 2029.

Zborurile supersonice pentru pasageri au fost întrerupte în 2003, după ce operatorii Air France şi British Airways au retras nava Concorde, aminteşte BBC.

Noile aeronave se vor numi Overture şi vor fi produse de compania Boom, cu sediul în Denver, care se pregăteşte pentru primul său zbor test cu un avion supersonic.

Avioanele supersonice călătoresc la o viteză mai mare decât viteza sunetului, ceea ce înseamnă că la o altitudine de 18.300 de metri ating o viteză de peste 1.060 km/h. Navele Overture ar urma să depăşească 1.805 km/h.

ADVERTISING

La asemenea viteze, durata unui zbor între Londra şi New York se reduce aproape la jumătate, la trei ore şi jumătate faţă de şase ore şi jumătate.

Lansată pentru zboruri comerciale în 1976, Concorde atingea impresionanta viteză de 2180 km/h.

Principalele îngrijorări față de zborurile supersonice de pasageri sunt legate de zgomotul pe care acestea îl produc, un boom sonic care se aude de la sol ca un tunet sau ca o explozie, dar şi de poluare, în condiţiile în care astfel de aeronave consumă mai mult combustibil.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă cei de la Boom sunt încrezători ca avioanele Overture vor depăşi ambele neajunsuri, printr-un design îmbunătăţit, respectiv prin utilizarea unui combustibil sustenabil.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇