Viitorul avionului: Am putea zbura, la clasa Economy, cu scaunele pe două niveluri (Foto)

Viitorul avionului: Am putea zbura, la clasa Economy, cu scaunele pe două niveluri (Foto)

O veche preocupare a designerilor care se ocupă de interiorul avioanelor este aceea de a face clasa Economy cât mai confortabilă posibil pentru pasageri.

Astfel de eforturi care ar putea transforma modul în care vom călători cu avionul în viitor sunt recunoscute în cadrul unei competiţii anuale intitulate Premiile „Cabina de Cristal” (Crystal Cabin Awards).

Nominalizările de anul acesta includ o propunere pentru o cabină pe două niveluri, astfel încât pasagerii să-şi poată întinde picioarele – unul dintre marile zădufuri ale călătoriei la clasa Economy –, şi una pentru transformarea compartimentului de bagaje de deasupra capului într-un spaţiu pentru relaxare.   

cabina-avion-Economy
Foto: Crystal Cabin Awards

Ideea unei cabine Economy pe două niveluri îi aparţine lui Alejandro Núñez Vicente, un tânăr spaniol care studiază în Olanda, şi s-a născut din experienţa personală a acestuia cu călătoriile la clasa economică prin Europa.

ADVERTISING

Conceptul lui Núñez Vicente constă în ridicarea locurilor din două în două rânduri câţiva metri de la podea, astfel încât fiecare pasager să aibă suficient loc pentru picioare.

În acest scenariu, bagajele sunt mutate sub scaune. Un astfel de design poate fi implementat în orice avion de dimensiuni medii şi mari, crede Núñez Vicente.

Scaunele sunt prevăzute totodată cu mai multe opţiuni în ceea ce priveşte reglarea spătarului, pentru un confort sporit.  

Deşi conceptul era în lucru înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, faptul că printr-un astfel de design între pasageri ajunge să existe mai mult spaţiu este binevenit în această perioadă.

ADVERTISING

Núñez Vicente lucrează în prezent cu profesorii săi de la Universitatea Tehnică din Delft pentru a transforma conceptul în realitate.

CLOUD-CAPSULE
Foto: Crystal Cabin Awards

O altă idee recunoscută în cadrul ediţiei din acest an a Crystal Cabin Awards vine din partea japonezilor de la Toyota Boshoku, care propun transformarea compartimentului pentru bagaje de deasupra capului într-un spaţiu suplimentar pentru pasagerii de la Economy, în care aceştia se pot retrage după ce avionul atinge altitudinea de croazieră, pentru a se bucura de intimitate.

ADVERTISING

Acesta ar putea fi un beneficiu suplimentar pentru care se poate opta atunci când este cumpărat biletul obişnuit.  

Capsulele ar beneficia de un sistem propriu de încălzire şi de răcire.

Vezi și:

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇