Nu doar oamenii au probleme în a-și da seama dacă cineva le-ar primi avansurile. Și animalele trec prin acest stadiu. Girafele, însă, au găsit o rezolvare destul de ciudată la această problemă spinoasă.
La fel ca alte animale, cum ar fi caprele sau antilopele, masculii acestei specii au nevoie să analizeze urina femelelor pentru a ști dacă sunt receptive la împerechere.
Numai că a coborî capul până aproape de sol, cu un gât așa de lung, nu e deloc simplu, mai cu seamă când ai câțiva metri înălțime. Așa că masculii trebuie să convingă cumva femelele să urineze atunci când ei sunt în imediata vecinătate, pentru a studia lichidul în cădere, fără a fi nevoie să se aplece prea mult, scrie Science Alert, care citează un raport publicat de jurnalul de specialitate Animals.
Observația a fost făcută de doi medici veterinari după o lungă perioadă în care au studiat comportamentul girafelor din Etosha National Park, în Namibia.
În atâta amar de timp de când există pe Terra, masculii au învățat să transmită femelelor că e momentul să urineze. Uneori le ating ușor pentru a comunica asta, alteori nici nu e nevoie, pentru că femelele răspund imediat.
Mai mult, adesea femelele aflate într-o perioadă în care sunt deschise la prezența unui mascul vor aștepta prezența unuia în vecinătate, pentru a urina, scrie Science Alert.
Dacă nu răspund apelului unui mascul dornic de împerechere, atunci e clar că nu sunt în perioada în care ar fi receptive la o astfel de invitație, iar masculul ia urma unei alte girafe.
Dar dacă femela a răspuns invitației, atunci masculul va analiza feromonii din lichid printr-un organ specializat în așa ceva, care se află în cerul gurii.