De ce au girafele gâtul atât de lung. Nu are legătură cu mâncarea, ci cu sexul

De ce au girafele gâtul atât de lung. Nu are legătură cu mâncarea, ci cu sexul

Multă vreme girafele au fost date ca exemplu atunci când s-a vorbit despre evoluție și selecție naturală. S-a crezut că gâtul acestora s-a lungit, în timp, pentru ca ele să ajungă mai bine la frunzele preferate. Un studiu vine însă cu o altă teorie, greu de anticipat.

Concret, oamenii de știință au descoperit fosila unei girafe străvechi, care a trăit acum aproximativ 17 milioane de ani, pe marginea nordică a bazinului Junggar, Xinjiang, iar din analiza acesteia a reieșit că o pistă mai credibilă pentru felul cum au evoluat aceste animale stă în luptele pe care le dădeau între ele.

ADVERTISING

După ce au analizat fosilele unui strămoș al girafei, constând într-un craniu complet și patru vertebre, cercetătorii de la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor (IVPP) al Academiei Chineze de Științe au concluzionat că gâtul lung era, de fapt, o veritabilă armă în luptele ce țineau de ierarhie sau de curtare a femelelor, arată IFL Science.

Și atunci, ca și acum, girafele își foloseau gâturile lungi de doi-trei metri pentru a-și arunca craniile grele către părțile slabe ale rivalilor, lovindu-le cu putere. Cu cât gâtul era mai lung, cu atât forța era mai mare și la fel erau și daunele provocate adversarului.

ADVERTISING

Iar girafele din trecut, cum e și cazul acestui exemplar de girafă timpurie, erau chiar mai bine echipate decât în prezent pentru astfel de lupte, sunt de părere oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇