Unul dintre cei mai ciudați asteroizi care există. Are forma unui os. Și nu oricare!

Unul dintre cei mai ciudați asteroizi care există. Are forma unui os. Și nu oricare!

În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință descopereau unul dintre cei mai bizari asteroizi, în formă de os, de genul celor care sunt date câinilor să le roadă, subțire și cu capetele rotunjite.

De atunci, astronomii sunt fascinați de asteroidul (216) Kleopatra, iar recent au fost surprinse și imagini cu acesta.

Dacă până acum forma sa era doar intuită, imaginile surprinse cu ajutorul unuia dintre cele mai mari telescoape din lume confirmă ipoteza specialiştilor despre forma neobişnuită a corpului ceresc. Mai mult decât atât, acestea pot reprezenta un pas înainte în înţelegerea modului de formare a asteroizilor.

ADVERTISING

În spațiu, printre efectele gravitaţiei se numără şi forma sferică a corpurilor cereşti, mai ales dacă acestea au dimensiuni considerabile. Astfel, existenţa asteroizilor asemănători cu cel botezat în 2000 Kleopatra (Asteroidul 216) e ceva de-a dreptul inedit.

Cu o formă lunguiaţă, asemănată de specialişti, mai în glumă, mai în serios, cu oasele ronţăite de câini, Kleopatra a fost studiată cu ajutorul telescopului VLT al Observatorului Spațial European, scrie IFL Science.

Concluziile oamenilor de știință au apărut în publicaţia ştiinţifică Astronomy and Astrophysics. "Kleopatra este, cu adevărat, un corp unic în sistemul nostru solar", a declarat dr. Frank Marchis de la Institutul SETI.

ADVERTISING

"Știința face multe progrese prin studiului unor valori anormale, ciudate. Cred că asteroidul Kleopatra este unul dintre aceste cazuri. Înțelegerea anomaliei, într-un sistem complex de asteroizi multipli, ne poate ajuta să aflăm mai multe despre sistemul nostru solar”, a adăugat el.

Kleopatra are doi sateliţi, asemănători cu ceea ce reprezintă Luna pentru planeta Pământ. Aceștia au fost numiți după doi dintre copiii reginei egiptene Cleopatra, AlexHelios și CleoSelene.

Din cauza localizării sale îndepărtate, în centura principală de asteroizi, Kleopatra nu este niciodată suficient de vizibilă pentru a fi studiată pe îndelete. Totuşi, forma sa aparte a fost depistată pentru prima oară cu 20 de ani în urmă, iar cei doi sateliţi au fost descoperiţi în 2008.

ADVERTISING

Citește și Cât de sus poți sări pe alte planete? (Video)

Recent, folosind telescopul cu tehnologie avansată VLT, oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină o modelare 3D a asteroidului. Un nou telescop de mari dimensiuni, care va fi funcţional în 2027, ar putea obţine imagini şi mai clare.

Se crede că Asteroidul 216 măsoară 270 de kilometri lungime. Totuşi, partea centrală este atât de îngustă încât reprezintă circa 13% din volumul corpului ceresc. Lobii, situaţi la capete, au dimensiuni aproximativ egale.

Kleopatra, care pare să aibă o compoziție metalică ridicată, se rotește extrem de repede, densitatea scăzută abia permiţându-i să nu se dezintegreze. Cel mai probabil, sateliţii naturali AlexHelios și CleoSelene s-au format din componente desprinse din Kleopatra, în urma unui impact minor. Însăși Kleopatra, aflată la o distanță de peste 321 de milioane de kilometri depărtare de Pământ, pare să fi luat naștere în urma unei coliziuni.

Vezi și Descoperire pe asteroidul Bennu: au fost identificate molecule organice necesare vieții


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇