Un câine găsit în Brazilia, care nu avea stăpân, s-a dovedit a fi cu totul special. Un studiu genetic a arătat că femela era, cel mai probabil, prima de acest gen: un hibrid între o vulpe de pampas din America de Sud și un câine.
Exemplarul a fost numit dogxim și încă de la început aspectul și comportamentul său i-au derutat pe oamenii de știință, scrie Science Alert.
Patrupedul lătra ca un câine, iar ochii și blana întunecată arătau ca ale unui câine, dar urechile ascuțite și botul lung trimiteau cu gândul la altceva. În plus, nu mânca mâncare pentru câini, ci doar șoareci.
„Nu era la fel de docil ca un câine, dar îi lipsea agresivitatea așteptată de la un canid sălbatic atunci când este manipulat”, a declarat una dintre persoanele care l-a îngrijit.
Animalul a fost găsit în 2021, după ce fusese rănit pe șosea, în Vacaria, Rio Grande do Sul. A fost îngrijit la Centrul pentru Conservarea și Reabilitarea Animalelor Sălbatice de la Universitatea Federală din Grande do Sul.
Se știe că această regiune din America de Sud găzduiește patru specii de canide. Totuși, animalul găsit nu se potrivea cu niciuna dintre specii ca aspect sau genetică.
Câinii de tufiș locali (Speothos venaticus) au urechi mici și rotunjite, picioare scurte și blană maronie. Lupul cu coamă (Chrysocyon brachyurus) este destul de înalt, cu picioare și urechi lungi și o blană maro-roșcată.
Deoarece exemplarul nu se potrivea cu nicio specie, cercetătorii din Brazilia s-au gândit dacă nu cumva ar fi rezultatul încrucișării între rase. Dovezile genetice de la creatura salvată sugerează că așa stau lucrurile, fiind vorba despre un hibrid între o vulpe de pampas și un câine domestic, ceva ce se întâmplă extrem de rar.
„Această descoperire implică faptul că, deși aceste specii s-au separat cu aproximativ 6,7 milioane de ani în urmă și aparțin unor genuri diferite, ele încă pot produce hibrizi viabili”, au anunțat cercetătorii.
Vulpea mâncătoare de crabi (Cerdocyon thous) și vulpea de pampas (Lycalopex gymnocercus) erau cel mai apropiate ca aspect de animalul salvat, deși blana lor este mai deschisă la culoare.
O analiză a ADN-ului animalului salvat arată că mama era probabil vulpea de pampas, iar tatăl, câinele.
„Până acum, nu avem dovezi științifice că există alți hibrizi în această regiune. Cu toate acestea, bănuim că acest caz pe care l-am descris nu este singurul”, a declarat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, Bruna Szynwelski.
Din păcate, însă, animalul salvat, ajuns între timp într-o grădină zoologică, a murit în circumstanțe necunoscute, după ce rănile i s-au vindecat. Autoritățile investighează în prezent cum și de ce a murit această creatură unică, se arată într-un raport publicat de jurnalul Animals.