Tezaur cu peste 100 de piese vechi de 2.300 ani descoperit de un localnic din Pieleşti (Dolj): Cât a fost recompensa

Tezaur cu peste 100 de piese vechi de 2.300 ani descoperit de un localnic din Pieleşti (Dolj): Cât a fost recompensa

Un tezaur de peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, descoperit anul trecut într-o oală de un localnic din comuna Pieleşti în timp ce făcea săpături pentru amenajarea unei piscine, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova.

Anunţul a fost făcut, vineri, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, care afirmă că zilele acestea cetăţeanul care a descoperit tezaurul şi-a primit recompensa, potrivit legii, adică 45% din valoarea pieselor.

ADVERTISING

"Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare şi conservare.

Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pieleşti, în luna mai a anului trecut. Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede.

Imediat a anunţat autorităţile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj", a scris Cosmin Vasile pe pagina de Facebook.

Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100...

Publicată de Cosmin Vasile pe Vineri, 30 iulie 2021

"A urmat un proces îndelungat de datare şi stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepţională. Consiliul Judeţean Dolj şi-a dorit ca tezaurul să rămână în proprietatea judeţului, astfel că a respectat procedura legală de preluare în administrare.

Astfel, zilele trecute, a fost efectuată plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a făcut descoperirea, în cuantum de 45% din valoarea pieselor. Monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇