Când plantele încep să prezinte deja semne vizibile că nu sunt bine, poate fi prea târziu. Numai dacă ar putea să “spună” din timp că au nevoie de mai multă apă sau de îngrăşământ ori că sunt atacate de dăunători.
Tocmai acest lucru şi-a propus să facă un start-up din California: să le dea plantelor o voce, scrie Forbes.
Mai exact, InnerPlant modifică genele plantelor agricole, astfel încât acestea să poată trimite mesaje pe care fermierii să le interpreteze cu ajutorul smartphone-urilor, al dronelor sau al sateliţilor.
“Când plantele sunt atacate, se produce o reacţie la nivel biologic, prin care ele se apără. Această reacţie este deopotrivă timpurie şi specifică. Deci reacţionează într-un fel când se confruntă cu o micoză sau când sunt atacate de insecte şi în alt fel la deficienţa de azot, la lipsa apei şi aşa mai departe.
Noi le facem să comunice ce li se întâmplă modificând genele culturilor, astfel încât, atunci când reacţionează la o situaţie stresantă, să genereze totodată o proteină în frunzele lor, care nu ar fi fost altfel creată, iar această proteină este fluorescentă”, spune Shely Aronov, CEO InnerPlant, pentru Forbes.
Fermierii vor putea vedea această lumină emisă de plante cu ajutorul unui smartphone obişnuit sau al unei camere multispectru.
Inspectarea culturilor se poate face mai rapid cu ajutorul unei drone, al unui senzor ataşat unui tractor sau prin satelit.
În prezent, atunci când un fermier realizează că plantele sale suferă de lipsa apei, de exemplu, nu are la dispoziţie decât câteva zile pentru a remedia situaţia. În teorie, tehnologia InnerPlant i-ar oferi de două ori mai mult timp. Ar ajuta chiar mai mult în cazul altor probleme, precum bolile sau atacurile insectelor, care sunt şi mai greu de depistat din timp.
Produsul este încă în perioada de testare şi se lucrează la extinderea tipurilor de probleme pe care le poate identifica. Lansarea comercială ar urma sa aibă loc in 2024.
C.S.