Specia pentru care pare să nu conteze dacă își pierde un picior sau două

Specia pentru care pare să nu conteze dacă își pierde un picior sau două
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ai crede că pierderea unui membru ar trebui să influențeze individul din multe puncte de vedere. Nu și când e vorba despre tarantulele din specia Doavus pentaloris. Echilibrul sau viteza nu li se schimbă nici măcar atunci când pierd nu unul, ci două membre, arată un studiu recent.

În cadrul experimentului, oamenii de știință au analizat modul în care puii de tarantule compensează pierderea membrelor, un fenomen cunoscut sub numele de autotomie, şi cum reuşesc să-şi regenereze picioarele după năpârlire.

Studiul a investigat, de asemenea, modul în care regenerarea unui nou picior influenţează mişcarea păianjenilor și dacă aceștia se comportă diferit atunci când trec prin pierderi repetate de membre.

Pentru a obține datele necesare, cercetătorii au utilizat înregistrări video pentru a analiza modul în care păianjenii fug, atât înainte, cât şi după pierderea, regenerarea și apoi pierderea repetată a membrelor.

Oamenii de știință au urmărit trei aspecte principale: se aşteptau ca viteza și stabilitatea păianjenilor să fie reduse după pierderea membrelor, credeau că tarantulele îşi vor lărgi postura pentru a compensa membrele lipsă și presupuneau că tiparul de mers al păianjenilor se va modifica.

Specia aleasă pentru studiu a fost tarantula Doavus pentaloris, cunoscută pentru viteza sa mare și pentru capacitatea de a-şi regenera membrele în doar una-două luni.

Păianjenii au fost plasaţi într-o cutie transparentă, unde au fost observați în diferite situații, inclusiv atunci când rămăseseră fără un membru sau două din cele opt, scrie IFL Science.

Înregistrările au fost realizate imediat după pierderea membrelor, dar şi la 24 de ore distanţă. Apoi, tarantulele au fost lăsate să își regenereze membrele pierdute, după care aceleași membre au fost îndepărtate din nou.

Cu surprindere, oamenii de știință au observat că tarantulele pot merge la fel de repede chiar şi atunci când rămân cu doar 6 picioare, acestea reușind să îşi ajusteze rapid mişcarea și să își mențină stabilitatea în mai puțin de o zi. Acest lucru sugerează că păianjenii își pot adapta rapid modul în care se deplasează, menținând o mişcare stabilă chiar şi după pierderi repetate de membre.

Autorii studiului consideră că aceste descoperiri ar putea avea aplicaţii în domeniul roboticii, contribuind la proiectarea unor roboți capabili să își ajusteze mişcările după ce suferă avarii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇