Reptila care reușește să vâneze folosind un păianjen fals pe post de momeală (Video)

Reptila care reușește să vâneze folosind un păianjen fals pe post de momeală (Video)

Șerpii au tot felul de strategii de a vâna. Unii vânează în mod activ, în timp ce alții așteaptă ca prada să vină la ei. Și mai există o categorie, cu o strategie unică.

Vipera Pseudocerastes urarachnoides, specie veninoasă, își atrage hrana mișcându-și vârful cozii. Are și o anatomie interesantă, care face ca această extremitate a corpului să fie confundată cu un păianjen, mai cu seamă atunci când se află în mișcare.

Practic, cu doar câteva mișcări și scuturări, vipera își poate face coada să arate ca un păianjen care se târăște.

ADVERTISING

Acest truc este atât de convingător încât chiar și experții au fost păcăliți crezând că observă un păianjen în mișcare.

Ceea ce face ca această strategie de vânătoare să fie și mai impresionantă e faptul că restul corpului reptilei e camuflat perfect de habitatul stâncos.

În ciuda unicității sale, oamenii de știință nu au fost conștienți de acest talent al șarpelui și de strategia sa de vânătoare timp de zeci de ani.

A existat doar un singur specimen conservat, care a fost aproape uitat la Field Museum of Natural History din Chicago timp de 35 de ani. Coada șarpelui era extrem de neobișnuită, dar oamenii de știință nu erau siguri dacă era o specie nouă sau o anomalie, scrie Science Alert.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Abia în 2003, când oamenii de știință au găsit o altă viperă de același tip, au confirmat că este vorba de o specie complet nouă.

Cu toate acestea, se știau foarte puține lucruri despre comportamentul șarpelui în sălbăticie. Unele exemplare aveau resturi de păsări în stomac, dar nu era clar cum reușea vipera să le captureze.

După ce au petrecut mai mulți ani studiind Vipera Pseudocerastes urarachnoides în habitatul său natural din Iran, cercetătorii au descoperit că aceste vipere își petrec aproximativ o treime din timp dând din coadă pentru a-și atrage prada.

ADVERTISING

Atunci când o pasăre intră în câmpul lor vizual, intensitatea mișcărilor cozii șarpelui crește dramatic. Datele inițiale sugerează că acest truc este cel mai eficient în cazul păsărilor migratoare care s-ar putea să nu fie familiarizate cu riscurile de a se apropia de un păianjen în această regiune alpină.

The Spider-tailed Horned Viper! Smart Snake! INCREDIBLE REPTILE!

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇