Masculii de balenă nu mai cântă pentru a atrage femelele. De câțiva ani au schimbat strategia. Care ar fi explicația

Masculii de balenă nu mai cântă pentru a atrage femelele. De câțiva ani au schimbat strategia. Care ar fi explicația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Masculii de balenă de pe coasta de est a Australiei au renunțat să mai cânte pentru a atrage o parteneră, așa cum procedau până nu demult. Acum, preferă să-și înfrunte rivalii, au descoperit oamenii de știință.

Masculii care au păstrat vechea strategie se împerechează mult mai rar, au observat oamenii de știință care îi studiază.

”În 1987, un mascul de balenă care cânta era de aproape două ori mai probabil să fie văzut încercând să se împerecheze cu o femelă, în comparație cu un mascul care nu cânta.

ADVERTISING

Dar în 2015 situația s-a inversat. Masculii care nu cântă au avut de aproape cinci ori mai multe șanse să fie înregistrați încercând să se reproducă față de masculii care cântă”, a declarat profesorul Rebecca Dunlop, de la Facultatea de Științe Biologice a Universității din Queensland, autorul studiului.

Aceasta e de părere că nu se poate vorbi despre o modă, ci mai degrabă despre o tactică.

Schimbarea nu a venit peste noapte, ci treptat, pe măsură ce populațiile s-au refăcut după încetarea pe scară largă a vânătorii de balene din anii '60, scrie Advanced Science News.

ADVERTISING

Dacă în anii '60 erau circa 200 de balene cu cocoașă pe întreg mapamondul, acum s-a ajuns la peste 20.000 de exemplare.

”În cazul în care concurența este acerbă, ultimul lucru pe care masculul dorește să îl facă este să anunțe că există o femelă în zonă, deoarece ar putea atrage alți masculi, care ar putea concura pentru femelă”, a explicat Dunlop.

În schimb, se preferă discreția, iar dacă, totuși, apare alt mascul, lupta e singura soluție. E un risc pe care masculii și-l asumă, au mai explicat oamenii de știință.

ADVERTISING

”Cântecul a fost practica dominantă de împerechere în 1987, dar, în decurs de șapte ani, acest lucru s-a schimbat. Va fi fascinant să vedem cum se va schimba comportamentul de împerechere al balenelor pe viitor”, a mai spus Dunlop.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇