Sacrificiile enorme pe care le fac balenele ucigașe ca să crească urmași de sex masculin

Sacrificiile enorme pe care le fac balenele ucigașe ca să crească urmași de sex masculin

Odată ce o balenă ucigașă are un urmaș de sex masculin, șansele ei de a mai avea pui, indiferent de sex, sunt cu 70% mai mici în fiecare an.

Și asta pentru că puii de sex masculin rămân cu ele întreaga viață, iar mama le dedică toate eforturile, renunțând de obicei și la jumătate din hrană (somoni) în favoarea lor, chiar dacă aceștia sunt perfect capabili să vâneze.

Și femelele rămân în același grup, dar din momentul în care au ajuns la vârsta la care se pot împerechea, mama nu le mai poartă de grijă, au descoperit oamenii de știință britanici, care au studiat timp de 40 de ani orcile care își fac veacul pe lângă coasta vestică a SUA și a insulei Vancouver.

ADVERTISING

Sunt ”eliberate” de această grijă pe viață doar în cazul în care urmașul de sex masculin moare, situație în care vor încerca să aibă pui, scrie IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Current Biology.

Orcile sau balenele ucigașe sunt printre puținele specii, în afară de om, care se confruntă cu menopauza. Dar aceasta nu înseamnă sfârșitul vieții lor, pentru că poartă de grijă fiului sau chiar grupului, urmașilor acestuia, multă vreme după ce nu se mai pot reproduce.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇