Semnalul WiFi poate fi folosit pentru "a vedea" în detaliu oamenii prin pereți

Semnalul WiFi poate fi folosit pentru "a vedea" în detaliu oamenii prin pereți

Semnalul WiFi poate fi folosit pentru a cartografia corpul uman, chiar dacă persoana respectivă se află dincolo de un zid.

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvoltat o metodă pentru detectarea tridimensională a formelor și mișcărilor corpului uman într-o încăpere, folosind doar semnalele emise de routerele WiFi, relatează Vice.

Aceștia au folosit DensePose, un sistem care scanează toți pixelii de pe suprafața unui corp uman dintr-o imagine. DensePose a fost dezvoltat de un grup de cercetare din Londra și de specialiştii de la departamentul de Inteligență Artificială al Facebook.

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat publicat pe platforma arXiv, cercetătorii au creat o rețea neuronală amplă care cartografiază faza și amplitudinea semnalelor WiFi emise și receptate de routere în raport cu coordonatele corpului uman.

Oamenii de știință lucrează de mai mulți ani pentru a detecta oamenii dintr-o clădire fără utilizarea unor camere de termoviziune sau a unei tehnologii scumpe LiDAR. În 2013, o echipă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a descoperit un mod de a folosi semnalele telefoanelor mobile pentru a detecta prin pereți mișcarea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În 2018, o altă echipă de la MIT a folosit semnalele WiFi pentru a detecta persoanele aflate într-o altă încăpere și a le transforma mișcările în figurine animate.

DensePose: Dense Human Pose Estimation In The Wild (CVPR 2018 Oral)

Cercetătorii de la Carnegie Mellon spun că semnalele WiFi "pot servi ca un înlocuitor omniprezent" pentru camerele RGB normale pentru "a vedea" oamenii dintr-o încăpere. Folosind semnalele WiFi, pot fi depășite obstacole precum iluminarea slabă și suprapunerea unor obiecte cu care se confruntă obiectivele camerelor obișnuite.

ADVERTISING

Ei prezintă această descoperire ca pe un progres în ceea ce privește drepturile de confidențialitate: "În plus, protejează intimitatea persoanelor, iar echipamentul necesar poate fi cumpărat la un preț rezonabil. De fapt, majoritatea caselor din țările dezvoltate au deja WiFi acasă, iar această tehnologie poate fi dezvoltată pentru a monitoriza bunăstarea persoanelor în vârstă sau doar pentru a identifica comportamente suspecte acasă."

Autorii nu au precizat la ce "comportamente suspecte" fac referire.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇