Un studiu a arătat că atașamentul nostru pentru valorile morale se schimbă în funcție de anotimp. Această fluctuație are implicații semnificative asupra activității politice, deciziilor juridice și sănătății publice, întrucât schimbarea valorilor morale poate influența modul în care gândim și ne comportăm.
Cercetătorii au descoperit că succesiunea anotimpurilor influențează felul în care ne raportăm la anumite valori morale. Studiul realizat de University of British Columbia are potențiale implicații în politică, justiție și sistemul de sănătate, relatează Neuroscience News.
Cercetarea publicată în luna august în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) a analizat răspunsurile la sondaje oferite de peste 230.000 de oameni din Statele Unite într-un interval de peste zece ani și a arătat că atașamentul oamenilor față de anumite valori morale fluctuează în funcție de perioada anului.
Modelele sezoniere au fost evidențiate și în eșantioane de date mai mici din Canada și Australia.
Din 2009, un site web creat de cercetătorii în psihologie socială a colectat date de sondaj care măsoară susținerea participanților la cinci valori morale definite astfel:
- Loialitate: Prețuirea devotamentului față de un grup și menținerea legăturilor puternice de grup.
- Autoritate: Respectarea conducerii și a regulilor stabilite.
- Puritate: Valoare ce subliniază curățenia, sfințenia și susținerea tradiției.
- Îngrijire: Prioritizarea bunătății și prevenirea afectării celorlalți.
- Corectitudine: Asigurarea unui tratament egal pentru toată lumea.
Loialitatea, autoritatea și puritatea sunt considerate de cercetători valori "obligatorii", deoarece încurajează conformarea la normele de grup. De asemenea, se aliniază îndeaproape cu conservatorismul politic modern.
Grija și corectitudinea pot fi considerate valori mai liberale, cu accent pe drepturile individuale și bunăstare.
Cercetările au arătat că toate aceste valori ghidează judecățile oamenilor despre bine și rău.
Autorii studiului au observat că respondenții au susținut valorile "obligatorii" mai mult primăvara și toamna și mai puțin vara și iarna – un model care a fost remarcabil de consistent pe parcursul a zece ani. Ei au găsit, de asemenea, dovezi că scăderea din vară a susținerii valorilor morale obligatorii a fost mai pronunțată în zonele cu diferențe climatice sezoniere mai mari.
"Valorile morale sunt o parte fundamentală a modului în care oamenii iau decizii și formează judecăți, deci credem că această constatare ar putea fi doar vârful aisbergului, deoarece are implicații pentru tot felul de alte efecte în aval", a spus Ian Hohm, autor principal al studiului și doctorand la departamentul de psihologie al UBC.
Anxietatea, o posibilă explicație
Studiul a arătat o legătură potențială între aceste schimbări morale sezoniere și nivelurile de anxietate, pe baza datelor la scară largă despre anxietatea sezonieră furnizate de Dr. Brian O'Shea, coautor al lucrării și profesor asistent de psihologie la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.
"Am observat că nivelul de anxietate atinge vârful primăvara și toamna, ceea ce coincide cu perioadele în care oamenii susțin mai puternic valorile obligatorii", a spus dr. Mark Schaller, autorul principal al studiului și profesor de psihologie la UBC.
"Această corelație sugerează că o anxietate mai mare îi poate determina pe oameni să caute confort în normele și tradițiile grupului susținute de valori obligatorii", a adăugat cercetătorul.
Care sunt efectele pentru politică, justiție, sănătate și relații sociale
Descoperirile au câteva implicații importante:
- Alegeri: momentul desfășurării alegerilor ar putea avea un impact asupra rezultatelor, deoarece schimbările în valorile morale influențează opiniile și comportamentele politice.
- Hotărârile legale: momentul desfășurării proceselor și deciziile legale ar putea fi influențate de variațiile sezoniere ale valorilor morale, deoarece cei care susțin valori "obligatorii" tind să fie mai severi cu cei care comit infracțiuni și încalcă normele sociale.
- Sănătate: în timpul pandemiei de COVID-19, modul în care oamenii au respectat ghidurile de distanțare socială și au fost vaccinați a fost influențată de valorile lor morale. Știind că aceste valori se modifică odată cu succesiunea anotimpurilor, ar putea ajuta la adaptarea campaniilor de sănătate mai eficiente.
- Prejudecata de grup: Schimbările sezoniere ale valorilor morale ar putea afecta modul în care oamenii îi privesc pe cei din afara grupului lor sau pe cei care nu se conformează normelor grupului.
Echipa de cercetare intenționează să aprofundeze legăturile dintre anxietate și valorile morale și să analizeze modul în care aceste modele sezoniere influențează prejudecățile și luarea deciziilor.
T.D.