Evoluția este adesea văzută ca un proces aleatoriu, în care trăsăturile apar din întâmplare, prin variație genetică. Cu toate acestea, un studiu recent a găsit dovezi că evoluția se poate repeta, de fapt, într-un mod previzibil.
Această descoperire contestă ideea că, dacă am derula din nou ceasul vieții, nu am vedea aceleași rezultate.
Studiul realizat de oameni de știință de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științăfică s-a concentrat asupra insectelor baston, în special Timema cristinae, cunoscute pentru modelele lor de camuflaj. Analizând 30 de ani de date din diferite spații geografie, cercetătorii au observat un model care se repetă în evoluția acestor insecte.
În ciuda faptului că au colectat peste 32.000 de insecte începând cu anii 90, au descoperit că anumite modele de camuflaj, precum colorarea în verde și dungile albe, se repetă la intervale precise de timp, în toate populațiile studiate.
Această repetitivitate în evoluție sugerează că anumite trăsături pot evolua în mod previzibil în timpm spun autorii studiului citat de Science Alert.
Constatările se aliniază cu cercetările anterioare, asupra altor organisme, cum ar fi crabii și peștii, care arată o tendință de evoluție repetitivă a unor trăsături specifice. Înțelegerea acestei predictibilități ar putea ajuta oamenii de știință să anticipeze modul în care organismele s-ar putea schimba și adapta la diferite medii.
Deși acest studiu s-a concentrat asupra insectelor baston, implicațiile s-ar putea extinde și la alte specii. Provocarea acum este de a explora dacă această predictibilitate este universală în regnul animal și vegetal sau dacă este unică pentru anumite grupuri de organisme.