Rusia a lansat primul său satelit de monitorizare a climatului Arcticii

O rachetă Soyuz a decolat duminică de pe cosmodromul din Baikonur în Kazakhstan, având la bord primul satelit rus de monitorizare a climatului din Arctica, a anuţat agenţia spaţială Roscosmos, citată de AFP.

Un videoclip publicat de agenţia spaţială rusă arată lansarea rachetei Soyuz la ora 6.55 GMT (8.55, ora României – n.red.), transportând satelitul Arktika-M.

Potrivit directorului agenţiei spaţiale, Dmitri Rogozin, este vorba despre o lansare de rutină. 

Sistemul spaţial de supraveghere hidrometeorologic şi climatic "Arktika" este "conceput să supravegheze climatul şi mediul înconjurător în regiunea Arctică", a indicat Roscosmos într-un comunicat. 

ADVERTISING

Acest sistem va necesita cel puţin doi sateliţi pentru a funcţiona corect, precizează agenţia spaţială. "Ei vor furniza supraveghere permanentă, de pe suprafaţa Pământului şi de pe mările Oceanului Arctic". 

Lansarea celui de-al doilea satelit Arktika-M este prevăzută pentru 2023, a anunţat agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Dezvoltarea economică a Arcticii, continent format în principal din gheaţa care acoperă Polul Nord, este unul dintre principalele obiective ale preşedintelui rus Vladimir Putin. 

ADVERTISING

Arctica are enorme rezerve de petrol şi gaz, care sunt disputate deja de Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia în special, pe măsură de încălzirea climatică accelerează topirea calotei de glaciare. 

Luna trecută, oamenii de ştiinţă britanici au constatat că gheaţa dispare din zone polare într-un ritm asemănător cu "cele mai rele scenarii de încălzire climatică", în special gheaţa din Oceanul Arctic. 

Citește și:

SUA acuză Rusia că a testat o armă ce poate fi folosită pentru a distruge sateliţi

ADVERTISING

Brazilia a lansat primul său satelit pentru monitorizarea regiunii amazoniene


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇