Primul caz cunoscut de transmitere a unei boli de la animal la om e de acum 50.000 de ani!

Primul caz cunoscut de transmitere a unei boli de la animal la om e de acum 50.000 de ani!
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cel mai vechi caz de transmitere a unei boli de la animal la om descoperit până acum este la un om de Neanderthal, au anunțat recent oamenii de știință. Boala transmisă face parte din aceeași categorie cu Covid-19, rabia și SIDA.

Victima este un om de Neanderthal care a murit acum 50.000 de ani și care probabil că s-a îmbolnăvit în timp ce tăia sau gătea carne crudă, sunt de părere oamenii de știință, conform CNN.

Oasele fosilizate ale omului primitiv au fost descoperite în 1908 într-o peșteră de lângă satul La Chapelle-aux-Saints din Franța, însă analiza lor încă aduce informații noi și în prezent.

ADVERTISING

”Bătrânul din La Chapelle”, cum a fost numit acesta, a fost primul schelet aproape complet al unui om de Neanderthal și unul dintre cele mai bine studiate. Însă iată că și după mai bine de un secol, oasele lui ne mai oferă încă informații despre existența acestei specii care a trăit în Europa și Asia și a dispărut acum 40.000 de ani.

Hominidul de față avea în jur de 60 de ani când a murit și suferea de o formă avansată de osteoartrită, care îi afecta coloana vertebrală și articulația șoldului.

„Ne-am dat seama că unele din aceste schimbări patologice sunt cauzate de procese inflamatorii”, a declarat Haeusler. Acesta a comparat leziunile cu cele provocate de alte boli și a ajuns la diagnosticul de bruceloză.

ADVERTISING

Aceasta, o boală foarte ”actuală”, poate fi luată atunci când oamenii intră în contact direct cu animale infectate, când consumă produse de origine animală contaminate sau prin inhalarea bacteriei din aer, după cum relatează Organizația Mondială a Sănătății.

Cele mai multe cazuri de bruceloză se înregistrează la oameni care au consumat lapte nepasteurizat sau brânză obținute de la capre sau oi infectate. Boala face parte din categoria zoonozelor, infecții contagioase transmise de la animal la om, în rândul cărora se regăsește și Covid-19.

ADVERTISING

Înainte de noua descoperire, cea mai veche formă a bolii la un om fusese înregistrată în cazul scheletelor de Homo sapiens din epoca bronzului, care datează de acum 5.000 de ani.

Cel mai probabil, în acest caz, carnea infectată ar fi putut să provină de la o oaie sălbatică, un bizon, ren, iepure sau o marmotă, animale care făceau parte din dieta normală a unui om de Neanderthal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇