Dovada că neanderthalienii practicau igiena dentară. Ce s-a descoperit pe dinții lor

Scobitoarea este printre cele mai simple obiecte și este considerată cel mai vechi instrument pentru igiena dentară.

Destule primate folosesc obiecte similare pentru a-și curăța dinții, iar tot mai multe dovezi arheologice din Europa sugerează că neanderthalienii aveau și ei obiceiul de a-și înlătura rămășițele alimentare dintre dinți. Știm asta pentru că acest obicei a lăsat urme adânci pe molarii lor.

Un dinte analizat recent, descoperit într-o peșteră din Polonia în 2020, a dezvăluit urme care indică folosirea unei scobitori. Analizele dentare și datarea cu radiocarbon sugerează că dintele a aparținut unui neanderthal mascul, în jurul vârstei de 30 de ani, care își curăța dinții în acest fel în urmă cu 46.000 de ani, după cum relatează Science Alert.

ADVERTISING

„Se pare că proprietarul dintelui practica igiena dentară. Probabil între ultimii doi dinți mai erau rămășițe alimentare care trebuiau înlăturate. Nu știm din ce confecționase scobitoarea”, a explicat Wioletta Nowaczewska, arheolog de la Universitatea din Wrocław.

Te-ar putea interesa și ADN-ul moștenit de la neanderthali ne crește riscul pentru anumite boli. Iată care

Cercetătorii au mai descoperit și alți dinți în peștera Stajnia, din apropiere de Cracovia, și cred că aceștia aparțin tot unor neanderthali. Unii dintre dinții studiați prezintă urme similare.

ADVERTISING

Starea remarcabilă a molarului analizat recent a permis oamenilor de știință să desfășoare analize 2D și 3D. Astfel, cercetătorii au putut confirma că urmele din dinte au fost cel mai probabil urmare a abraziunii.

Cât despre materialul din care ar fi fost confecționată scobitoarea preistorică, poate fi nu doar lemn, dar și oase, iarbă și nu numai.

Vezi și A fost descoperită cea mai veche fabrică de săpun

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇