A fost descoperită una dintre ultimele ascunzători ale neanderthalienilor

A fost descoperită una dintre ultimele ascunzători ale neanderthalienilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O cameră rupestră care a fost blocată de nisip timp de aproximativ 40.000 de ani a fost descoperită în peștera Vanguard din Gibraltar. Oamenii de știință cred că aceasta a fost una dintre ultimele ascunzători folosite de către neanderthalieni.

Această descoperire ar putea dezvălui mai multe despre neanderthalienii care locuiau în zonă în acea perioadă.

„Având în vedere că nisipul care etanșa camera avea o vechime de 40.000 ani și că, prin urmare, camera era mai veche, trebuie să fi fost locuită de neanderthalieni”, a declarat Clive Finlayson, director al Muzeului Național din Gibraltar, conform Live Science.

ADVERTISING

Oamenii de Neanderthal au trăit în Eurasia cu aproximativ 200.000 până la 40.000 de ani în urmă.

Citește și Chipul unui neanderthalian care a trăit acum 70.000 de ani a fost reconstruit, inclusiv tumoarea pe care o avea (Video)

Camera, cu o lungime de 13 metri, a fost descoperită în luna august de către o echipă condusă de Clive Finlayson, care face de mulți ani cercetări în Complexul de peșteri Gorham, din care face parte și Vanguard.

În interior, cercetătorii au găsit rămășițe provenind de la un râs, hiene și vulturi grifoni, precum și un tip de melc de mare, cel mai probabil aduse aici de către neanderthalieni.

ADVERTISING

Oamenii de știință sunt dornici să vadă ce vor mai găsi pe măsură ce cercetează încăperea. Este posibil ca neanderthalienii să-și fi îngropat aici și morții. „În urmă cu patru ani, în apropierea camerei, am găsit dintele de lapte al unui neanderthalian în vârstă de 4 ani”, a mai spus Finlayson.

Cercetătorii au descoperit o mulțime de dovezi ale prezenței neanderthalienilor în sistemul de peșteri, inclusiv o sculptură care ar fi putut fi o mostră timpurie a artei neanderthaliene.

Totodată, există dovezi că în acest sistem de peșteri rudele noastre cele mai apropiate au măcelărit foci, au scos penele de la păsările de pradă pentru a le purta ca ornamente și au folosit instrumente.

ADVERTISING

Vezi și Aceasta este cea mai veche peșteră locuită continuu de strămoșii noștri, descoperită până acum


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇