Premieră la Cluj: Au fost investigate radiografic viori vechi de 300 de ani

Premieră la Cluj: Au fost investigate radiografic viori vechi de 300 de ani

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au înregistrat o premieră: investigarea computer tomograf (CT) și radiografică a șase viori cu o vechime cuprinsă între 100 şi 300 de ani.

Aceștia le-au comparat cu viori confecționate în prezent, pentru a putea obține în viitor instrumente muzicale cu parametri geometrici și structurali modificați față de ai modelelor existente, informează Napoca News.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Cercetătorii își doresc creșterea calității și a intensității acustice, la un nivel comparabil cu cele ale viorilor considerate de patrimoniu cultural.

”Interesul nostru în domeniul cercetării se extinde și în afara investigațiilor asupra animalelor de companie, bineînțeles fără a neglija vreodată menirea noastră principală. Ne bucurăm să colaborăm cu cercetători din alte domenii, iar prin serviciile de imagistică medicală și dotările excelente ale laboratorului nostru să contribuim la cercetările efectuate în România.

Prin natura investigațiilor oferite ne face o deosebită plăcere să colaborăm cu specialiști din alte domenii, unde evaluarea imagistică se poate implica și poate ajuta la obținerea unor rezultate extrem de interesante”, a declarat dr. Robert Purdoiu, despre ineditul proiect din cadrul laboratorului USAMV Cluj-Napoca.

Rezultatele investigațiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise către Universitatea Transilvania din Brașov, care le va utiliza și publica în cadrul acestui proiect.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!