În contextul tensiunilor comerciale și al tarifelor în creștere pentru produsele de import, americanii redescoperă o resursă locală cu potențial uriaș: yaupon, singura plantă originară din America de Nord care conține cofeină.
Cunoscută științific ca Ilex vomitoria, această varietate, asemănătoare cu o tufă de vâsc, este un arbust veșnic verde ce poate atinge până la 10 metri înălțime. A fost folosită de populațiile indigene nord-americane cu mult timp înainte de colonizare, fiind apreciată atât pentru efectele sale stimulante, cât și pentru proprietățile medicinale.
Numele științific provine din observațiile greșite ale coloniștilor europeni, care au asociat consumul cu vărsături ritualice. De fapt, planta era uneori utilizată ca laxativ blând în anumite ceremonii spirituale, scrie The Guardian.
Deși în secolul al XVIII-lea infuziile de yaupon (bogate în vitamine, minerale, aminoacizi, polifenoli și antioxidanți, care pot contribui la claritatea mentală și la fortificarea organismului) erau frecvente în rândul coloniștilor americani, odată cu obținerea independenței și reluarea importurilor de ceai, planta a fost treptat abandonată.
Acum, însă, cu noile tarife comerciale impuse de administrația Trump pentru ceaiul din China și India, dar și pentru cafeaua din Brazilia, interesul pentru această alternativă locală revine în forță.
”Poate că acesta este momentul ca yaupon să iasă din umbră”, spune Christine Folch, antropolog.
De altfel, mai multe companii din SUA promovează deja ceaiul de yaupon ca fiind o variantă ecologică, locală și fără taxe vamale, adică un adevărat simbol al autosuficienței.
Cât despre preparare, procesul este asemănător cu cel al ceaiului tradițional: frunzele sunt uscate, apoi prăjite pentru a obține variante verzi sau negre.
Gustul este descris de Bryon White, fondatorul Yaupon Brothers American Tea Company, ca fiind „mai puțin amărui decât ceaiul clasic, cu note pământii și ierboase, dar într-un mod plăcut și blând”.