Avioanele, utilajele, mașinile, substanțele chimice și dispozitivele medicale sunt principalele articole de mare valoare de pe lista de produse americane asupra cărora Comisia Europeană intenționează să impună tarife, dacă discuțiile cu Washingtonul nu conduc la un acord comercial.
Este al doilea pachet de măsuri propus de Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială pentru cele 27 de state UE. Acesta este conceput pentru a răspunde tarifelor americane pentru mașini și piese auto și unui tarif de bază, în prezent de 10%, relatează Reuters.
Reacția Comisiei Europene vine după ce președintele american Donald Trump a amenințat că va impune o taxă vamală de bază de 30% la importurile din UE, începând cu 1 august, un nivel pe care oficialii europeni îl consideră inacceptabil și care ar pune capăt comerțului normal dintre două dintre cele mai mari piețe ale lumii.
Lista pe care Comisia Europeană a trimis-o statelor membre ale UE acoperă importuri de bunuri din SUA în valoare de 72 de miliarde de euro (84,1 miliarde de dolari). Aceasta include, de asemenea, echipamente electrice și de precizie, precum și produse agricole și alimentare, o gamă de fructe și legume, alături de vin, bere și băuturi spirtoase, în valoare totală de 6,35 miliarde de euro.
Un prim pachet privind bunuri americane în valoare de 21 de miliarde de euro a fost aprobat în aprilie, dar apoi a fost imediat suspendat, pentru a permite negocierile cu administrația americană. Această suspendare a fost prelungită recent până pe 6 august.
Comisia a prezentat inițial, în luna mai, cel de-al doilea pachet de măsuri, pentru o consultare publică. Propunerea viza atunci bunuri americane în valoare de 95 de miliarde de euro. De atunci, aceasta a fost redusă, dar cele mai importante produse au rămas.
Nu există o dată specifică la care membrii UE trebuie să aprobe pachetul.
Oficialii UE au declarat luni că încă încearcă să ajungă la un acord pentru a evita efectul puternic al tarifelor lui Trump, însă comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, spune că statele membre sunt de acord că blocul comunitar trebuie să ia contramăsuri, dacă discuțiile cu SUA eșuează.
"Negociem mai întâi, dar ne pregătim în același timp", a declarat Sefcovic, după întâlnirea cu miniștrii Comerțului din cele 27 de state membre.
- Tarifele americane, între improvizație și confuzie – mesaje contradictorii de la Trump și secretarul Comerțului
- UE, împărțită între concesii rapide și rezistență dură în negocierile cu SUA. Timpul se scurge, iar miza e uriașă
O rată tarifară de 30% ar face aproape imposibilă continuarea comerțului ca înainte, cu consecințe enorme pentru lanțurile de aprovizionare și impacturi negative de ambele părți ale Atlanticului, a spus Sefcovic. "Și, prin urmare, cred că trebuie să facem și cu siguranță voi face tot ce pot pentru a preveni acest scenariu super-negativ".
Comisarul UE a reafirmat angajamentul pentru dialog până la termenul limită de 1 august, stabilit de președintele american Donald Trump. Totuși, el a avertizat că Bruxelles-ul trebuie să aibă un plan de răspuns în cazul unui eșec: "Ai nevoie de două mâini ca să aplauzi", a spus comisarul, subliniind că UE va recurge la măsuri, dacă partea americană nu colaborează.
Lista de represalii comerciale în valoare de 72 de miliarde de euro nu epuizează toate opțiunile posibile. "Toate instrumentele rămân pe masă", a avertizat Sefcovic.
T.D.