Trump anunță taxe vamale de 30% pentru UE și spune că putea fi mai rău. Val de reacții în Europa

Trump anunță taxe vamale de 30% pentru UE și spune că putea fi mai rău. Val de reacții în Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele american Donald Trump a anunţat aplicarea unor tarife de 30% la mărfurile din Uniunea Europeană, deși Bruxelles-ul şi Washingtonul erau în curs de negociere a unui acord comercial pe această temă. Anunțul a provocat reacții din partea liderilor europeni, dar și a industriei germane, foarte afectată de această decizie.

Aşa cum a făcut şi cu alte ţări, preşedintele american a informat UE printr-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. În mesajul său, Trump a declarat că „este o mare onoare pentru el să trimită această scrisoare, care demonstrează forţa şi angajamentul relaţiei noastre comerciale”, relatează Reuters, citat de News.ro.

Donald Trump a continuat prin a sublinia dimensiunea deficitului comercial al ţării sale cu blocul european. Acesta se ridică la 157 de miliarde de euro pentru mărfuri, dar la numai 48 de miliarde de euro dacă sunt luate în considerare bunurile şi serviciile, după cum a remarcat recent BFM Business.

Trump spune că a făcut o "reducere"

În opinia sa, amploarea acestui deficit justifică introducerea taxelor vamale. El are grijă să precizeze că acestea se vor ridica la „doar” 30% de la 1 august.

„Vă rog să înţelegeţi că această rată de 30% este mult mai mică decât ceea ce ar fi necesar pentru a elimina deficitul comercial pe care îl avem cu UE”, a insistat Donald Trump.

„După cum ştiţi, nu va exista niciun tarif dacă Uniunea Europeană, sau companiile europene, decid să construiască sau să fabrice produse în Statele Unite şi, de fapt, vom face tot posibilul pentru a obţine aprobările rapid, profesionist şi sistematic, cu alte cuvinte, în câteva săptămâni”, a afirmat preşedintele american.

Cât era taxa înainte de revenirea lui Trump

Până acum, majoritatea exporturilor de pe Bătrânul Continent către America erau taxate cu 10%, în timp ce automobilele erau taxate cu 25%, iar oţelul şi aluminiul cu 50%.

Înainte de venirea la putere a lui Trump, Statele Unite percepeau doar 2,5% din valoarea principalelor importuri europene.

Donald Trump a adăugat că va creşte din nou aceste tarife, dacă UE va riposta.

Comisia Europeană, singura responsabilă pentru negocierea acordurilor comerciale ale Uniunii Europene (UE), a încercat să încheie un acord de principiu cu Statele Unite. Spre deosebire de Marea Britanie, UE a ales să prelungească negocierile, în speranţa de a obţine un acord mai bun. Cu toate acestea, presiunea din partea SUA a crescut în ultimele zile.

Replica de la Bruxelles: UE se va apăra

Uniunea Europeană este pregătită să facă pașii necesari pentru a-și proteja interesele, dacă SUA vor impune taxe vamale de 30% asupra bunurilor UE de la 1 august, a declarat sâmbătă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Von der Leyen, care conduce executivul UE, a precizat într-un comunicat că blocul este în continuare pregătit "să continue să lucreze pentru obținerea unui acord până la 1 august". "Puține economii din lume sunt pe măsura UE în ceea ce privește nivelul de deschidere și de aderare la practici comerciale corecte", a adăugat ea.

"Vom face toți pașii necesari pentru a proteja interesele UE, inclusiv adoptarea de contramăsuri proporționale, dacă va fi necesar", a avertizat șefa executivului UE.

"Impunerea de taxe vamale de 30% asupra exporturilor UE ar perturba lanțurile de aprovizionare transatlantice esențiale, în detrimentul întreprinderilor, consumatorilor și pacienților de pe cele două părți ale Atlanticului", a precizat ea.

Apelul lui Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, și-a exprimat sâmbătă pe X „dezaprobarea foarte puternică” a ţării sale faţă de ameninţările lui Donald Trump cu privire la tarifele vamale şi a făcut apel la UE să „apere cu fermitate interesele europene”, relatează Le Figaro, citat de News.ro.

Preşedintele francez îndeamnă Comisia Europeană să „accelereze pregătirea unor contramăsuri credibile, prin mobilizarea tuturor instrumentelor de care dispune”, „dacă nu se ajunge la un acord până la 1 august”.

Subliniind că UE negociază cu Washingtonul de câteva săptămâni „pe baza unei oferte solide şi de bună credinţă”, Macron a afirmat că „mai mult ca oricând, este de datoria Comisiei să reafirme hotărârea Uniunii de a apăra cu fermitate interesele europene”.

Și premierul olandez Dick Schoof a reacționat la anunțul lui Trump, caracterizându-l drept "preocupant". "Comisia Europeană poate conta pe sprijinul nostru deplin. Iar UE trebuie să rămână unită și hotărâtă în a încerca să obțină un rezultat cu SUA care este reciproc avantajos", a afirmat el.

La rândul ei, șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a pledat ca părțile să rămână concentrate pe negocierile comerciale și să evite accentuarea polarizării. Premierul italian se declară încrezătoare că se poate ajunge la "un acord corect" privind taxele vamale între UE și SUA. Roma sprijină pe deplin eforturile Comisiei Europene, a mai anunțat biroul Giorgiei Meloni.

Industria germană vrea soluții, nu vorbe

Industria germană a cerut UE și SUA "să găsească rapid soluții și să evite o escaladare", după amenințările de sâmbătă ale lui Trump. "Un conflict comercial între două spații economice atât de strâns legate ca UE și SUA dăunează relansării economice, forței de inovare și, în final, încrederii în cooperarea internațională", a avertizat Wolfgang Niedermark, membru al echipei de conducere a BDI.

Federația "face apel la guvernul german, la Comisia Europeană și la administrația americană să găsească acum, foarte rapid, soluții, în cadrul unui dialog obiectiv și să evite o escaladare".

"Cele câteva săptămâni care ne separă de intrarea în vigoare a taxelor vamale pe 1 august trebuie folosite pentru a negocia de la egal la egal", a precizat organizația.

Germania este în prima linie a repercusiunilor ofensivei comerciale americane, pentru că economia sa este foarte dependentă de exporturile în SUA, în special în industria chimică, farmaceutică, auto, siderurgică și fabricarea de mașini-unelte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇