Oameni sănătoși vor fi deliberat infectați cu Sars-CoV-2 în cadrul unui nou studiu care vrea să afle care este răspunsul pe care sistemul imunitar trebuie să-l dea pentru a proteja organismul de COVID-19.
Astfel de studii au oferit în trecut informații esențiale în lupta cu malaria, tuberculoza sau gonoreea.
Studiul a început deja anul acesta și are mai multe faze. Într-una dintre ele s-a dorit să se afle care este cantitatea virală minimă necesară pentru declanșarea bolii în persoane care nu au mai fost infectate cu COVID.
Acum, cercetătorii de la Oxford au anunțat că au obținut acordurile necesare pentru a colecta date după infectarea pacienților care au mai trecut prin COVID. În următoatele două săptămâni vor fi recrutați voluntarii pentru studiu.
”Scopul acestui studiu este de a afla ce fel de răspuns imunitar este necesar pentru a preveni infecția”, a declarat Helen McShane, profesor de vaccinologie la Oxford și conducător al studiului, citată de The Guardian.
Vor fi măsurate mai multe componente ale răspunsului imunitar, inclusiv nivelul de anticorpi și de celule T, și apoi se va urmări dacă participanții sunt reinfectați odată expuși la virus.
5.000 de lire ca să faci din nou COVID
Voluntarii trebuie să fie sănătoși, să nu fie în grupele de risc pentru COVID și să aibă între 18 și 30 de ani. Ei trebuie să mai fi făcut COVID cu cel puțin trei luni înainte de a fi înscriși în studiu și să aibă încă anticorpi.
Având în vedere aceste criterii, McShane spune că cel mai probabil majoritatea voluntarilor vor fi fost infectați prima oară cu tulpina originală.
În primă fază vor fi incluși în studiu 24 de participanți, împărțiți în grupe de 3 până la 8 persoane. Ei vor fi infectați prin nas cu tulpina originală, întâi cu o doză foarte mică, ce va fi crescută treptat.
”Intenția noastră este ca 50% dintre participanți să fie reinfectați cu COVID, dar să facă o variantă foarte ușoară a bolii”, a spus McShane, adăugând că, odată ce e determinată doza virală necesară, ea să fie administrată și altor 10-40 de voluntari.
Cea dea doua fază a studiului, ce va începe în vară, va include un grup nou de voluntari și se va concentra pe reacțiile sistemului imunitar înainte și după infectare, precum și pe simptomele celor reinfectați.
Voluntarii vor primi aproximativ 5.000 de lire fiecare, având în vedere că vor trebui să stea în carantină cel puțin 17 zile. Ei vor fi monitorizați 12 luni.
Cercetătorii spun că speră că vor afla nu numai informații despre răspunsul sistemului imunitar necesare pentru a preveni infectarea, dar și despre cât durează protecția obținută. Studii de acest gen ar putea fi făcute în viitor și pe fiecare dintre noile tulpini apărute.
Citește și despre concluziilor altor studii despre COVID-19: