Oamenii din vestul Africii au în ADN urme ale unui homonid necunoscut

Oamenii din vestul Africii au în ADN urme ale unui homonid necunoscut

Poate că Homo sapiens este singurul hominid în viață astăzi, dar în urmă cu zeci de mii de ani planeta era casă pentru multe specii de hominizi, inclusiv neanderthalienii și denisovanii. Lista era însă cu mult mai lungă de atât.

Rezultatul se vede în ADN-ul nostru. Se văd urme de neanderthalieni în oameni care nu au origini africane, se văd urme de denisovani în cei cu origini asiatice și se văd niște urme de ADN despre care nu se știe de la cine provin la unele populații din vestul Africii, arată IFL Science.

ADVERTISING

Oamenii de știință de la Universitatea California, din Los Angeles, cred că au descoperit rămășițe de ADN de la o specie necunoscută de hominid străvechi în rândul populației Yoruba, din vestul Africii.

Pentru că ADN-ul este ușor distrus de căldură și umiditate, nu avem mostre de ADN de la hominizii străvechi din Africa. Avem de pe oricare alt continent, nu și de aici, ceea ce face dificil de reperat genele străvechi din populația modernă a Africii.

În cadrul unui studiu, ADN-ul a 50 de africani a fost secvențiat, ieșind la iveală că circa 8% din acesta provine de la o specie de hominid dispărută. O specie despre care nu se știe nimic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se știe doar că nu poate fi vorba despre neanderthalieni sau denisovani – pentru că aceste ADN-uri sunt deja cunoscute și nici nu au locuit în Africa – și că pigmeii moderni ies și ei din discuție (ADN-ul nu se potrivește).

Homo naledi, un hominid care a trăit acum 25.000 de ani, cu creierul mic, este și nu este luat în ecuație, pentru că era prea diferit din punct de vedere genetic de noi, pentru a se putea împerechea și reproduce cu homo sapiens.

Homo heidelbergensis era un hominid mai avansat, care a trăit în Africa acum 200.000 de ani. Acesta nu poate fi scos din discuție (deocamdată). Dar la fel de bine poate fi vorba despre oricare altă specie, de la care nu a rămas ADN, spun oamenii de știință.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇