Oamenii au îmblânzit animalele cu 2.000 de ani mai devreme decât se credea

Oamenii au îmblânzit animalele cu 2.000 de ani mai devreme decât se credea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Indiciile din excremente antice de la animale contestă teoria actuală, conform căreia oamenii au îmblânzit plantele înaintea îmblânzirii animalelor, arată un studiu recent.

Cercetătorii au descoperit bălegar conservat alături de rămășițe îngropate ale locuințelor antice de vânători-culegători din Siria, care datează din urmă cu aproximativ 13.000 de ani.

”Am fost surprinși atunci când am realizat că vânătorii-culegători aduceau animale vii în Abu Hureyra în urmă cu 12.800 – 12.300 de ani și le țineau în afara colibei lor”, au explicat autorii studiului într-un comunicat citat de Science Alert.

ADVERTISING

„E cu aproape 2.000 de ani mai devreme decât am văzut în altă parte, deși este în conformitate cu ceea ce ne-am putea aștepta pentru Valea Eufratului”, au mai spus aceștia.

La începutul anilor 1970, săpăturile de la Abu Hureyra, în ceea ce este acum Siria, au scos la iveală una dintre cele mai lungi secvențe cunoscute ale tranziției umanității de la vânători-culegători la fermieri.

Acest loc din așa-zisa Semilună Fertilă a atras dintotdeauna oamenii, având acces ușor la câmpii inundabile, stepă și păduri. Locul avea o gamă diversă de floră și faună.

ADVERTISING

Acest sit se află acum scufundat sub Lacul Assad, o regiune care poate fi greu accesibilă din cauza conflictelor în curs. Din fericire, arheologii din trecut au stocat și catalogat cu grijă grămezi de mostre din sit.

Studiile din această regiune au datat ”îmblânzirea” cerealelor cu 11.500 de ani în urmă, mult mai devreme decât se știa până acum, scrie Science Alert.

”Înțelegerea generală rămâne că, de fapt, cultivarea a început mai întâi și apoi a urmat păstoritul”, explică oamenii de știință în lucrarea lor. ”Cercetarea prezentată aici ridică semne de întrebare cu privire la această traiectorie”, mai spun autorii studiului.

ADVERTISING

Cercetătorii sugerează că animalele ar fi putut servi drept depozit de carne vie, în lipsa unui vânat preferat în zonă, așa cum erau gazelele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇