O specie pierdută de porumbel a fost văzută din nou după 140 de ani

O specie pierdută de porumbel a fost văzută din nou după 140 de ani

O expediție recentă în Papua Noua Guinee a confirmat existența porumbelului-fazan cu ceafă neagră, o specie pierdută de porumbel, care nu a mai fost văzută de 140 de ani.

”Pentru o mare parte a călătoriei, părea că nu vom avea nicio șansă să găsim această pasăre”, a declarat Jordan Boersma, unul dintre liderii expediției și cercetător postdoctoral la Cornell Lab of Ornithology.

”Mai aveam doar două zile până la sfârșitul timpului nostru pe insula Fergusson din Papua Noua Guinee, când una dintre camerele noastre de la distanță a înregistrat pasărea plimbându-se și desfășurându-și coada”, a spus cercetătorul.

ADVERTISING

Oamenii de știință au surprins o înregistrare și mai multe instantanee cu pasărea, o specie mare care trăiește la sol, cu un spate ruginiu, un cap și un corp negru și o coadă ca de fazan.

Cercetătorii cred că această specie există doar departe, în interiorul Insulei Fergusson, pe un teren geotermal fierbinte, extrem de accidentat, plin de râuri întortocheate, zonă populată de insecte și lipitori, scrie Phys.org.

”După o lună de căutări, vederea acelei prime fotografii cu porumbelul-fazan s-a simțit precum găsirea unui unicorn”, a spus John C. Mittermeier, directorul proiectului Search for Lost Birds la American Bird Conservancy și un membru principal al echipei de expediție.

ADVERTISING

”Este genul de moment la care visezi întreaga ta viață de conservator și observator de păsări”, a mai spus acesta.

Nu se știu multe lucruri despre porumbelul-fazan cu ceafă neagră, în afară de faptul că două exemplare au fost colectate în 1882. Nu există înregistrări ale sunetelor sale. Cercetătorii cred că probabil ar suna similar cu o altă specie de porumbei-fazani din Papua Noua Guinee continentală, un sunet pe care localnicii îl compară cu strigătul disperat al unei femei ostracizate de comunitatea ei.

ADVERTISING

Apelarea la cunoștințele indigene a fost cheia succesului expediției. Doka Nason, un expert local în păsări, s-a alăturat căutării și a sfătuit echipa. Nason a instalat camera, care, în cele din urmă, a înregistrat pasărea.

Habitatul păsării ar putea fi distrus în curând

În ciuda acestei imense reușite, ecologiștii sunt îngrijorați. Proprietarul suprafeței unde a fost găsită pasărea i-a spus echipei de căutare că tocmai a semnat un acord cu o companie de exploatare forestieră, o mișcare care ar putea amenința porumbelul-fazan cu ceafă neagră prin distrugerea habitatului. Echipa caută finanțare astfel încât să se poată întoarce pe insula Fergusson și să încerce să afle câte exemplare au mai rămas din această specie.

”Motivul pentru care îmi pasă, de ce cred că ar trebui să ne pese tuturor, este că această pasăre a însemnat ceva și continuă să însemne ceva pentru localnici. Face parte din legendele și din cultura lor. Dacă pierdem această specie, atunci importanța ei culturală se va pierde împreună cu rolul pe care îl joacă în acest ecosistem fantastic”, a spus unul dintre oamenii de știință care a participat la descoperire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇