O inseminare artificială făcută în premieră poate salva o specie foarte rară de rechin

O inseminare artificială făcută în premieră poate salva o specie foarte rară de rechin

Pentru prima oară în lume, un pui de rechin tigru de nisip s-a născut în urma inseminării artificiale. Reușita este a specialiștilor de la Ripley’s Aquariums in Myrtle Beach, South Carolina, SUA.

Cu o populație în scădere continuă, reușita este de o importanță majoră și ar putea salva specia de la dispariție, astfel de exemplare putând fi eliberate în mediul lor natural.

Puiul de rechin, venit pe lume în 24 martie, anul acesta, se numește Rip și se dezvoltă perfect normal, ajungând deja la 7,9 kilograme și la aproape un metru lungime, arată IFL Science.

ADVERTISING

Dar drumul până la nașterea lui Rip nu a fost simplu. A fost nevoie de spermă de la un mascul, care să fie introdusă în tractul reproductiv al unei femele. Aceasta a trebuit verificată, pentru ca oamenii de știință să se asigure că nu mai avea material genetic de pe urma interacțiunii cu un alt mascul, pentru că adesea femelele stochează spermă pentru momentul când vor avea nevoie de ea.

Mostrele de material genetic recoltate de la masculi sunt adesea întâi înghețate, pentru a putea călători pe distanțe mari. Asta înseamnă că părintele unui rechin de nisip (sau al unui reprezentant al altei specii) se poate afla în cealaltă parte a lumii. Adesea se face schimb de material genetic între institutele de cercetare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mama lui Rip a fost inseminată artificial în mai 2021 și la scurt timp după a dat semne de gestație. La această specie, sarcina durează între 8 – 12 luni, ceea ce înseamnă că o femelă poate avea doi pui la fiecare doi sau trei ani, deloc mult pentru o specie amenințată cu dispariția.

Din fericire, sarcina a decurs fără probleme, iar în Rip își spun speranțele celor care au ajutat la conceperea sa.

Membrii speciei Carcharias taurus pot trăi 24 de luni în sălbăticie, dar dușmanii lor sunt pescuitul și schimbările climatice. Din 2020, rechinul tigru de nisip se află pe lista roșie a speciilor amenințate cu dispariția.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇