O nouă specie, necunoscută până acum științei, ar putea trăi până la 3.000 de ani

O nouă specie, necunoscută până acum științei, ar putea trăi până la 3.000 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O specie de copaci bătrâni, complet nouă pentru știință, a stat până acum ascunsă într-o porțiune îngustă de pădure tropicală montană din Tanzania. Oamenii de știință au numit arborele Tessmannia princeps și bănuiesc că acesta ar putea trăi până la 3.000 de ani.

În 2019, botanistul Andrea Bianchi și doi experți locali în plante, Aloyce și Ruben Mwakisoma, cercetau pădurile tropicale din munții Udzungwa, în partea central-sudică a Tanzaniei, când au întâlnit brusc arborele înalt de 40 de metri. Copacul nu semăna cu niciunul pe care îl mai văzuseră până atunci în timpul recensământului forestier pe care îl efectuau. De fapt, nu semăna cu nimic cunoscut: scoarța de un cenușiu, maroniu deschis, rădăcini impunătoare, frunze maronii și flori cu miros dulceag.

Rădăcinile arborelui se întind și până la 15 metri înălțime, chiar până la prima ramură din coronament. Cât despre viteza de creștere, e nevoie de 15 ani pentru ca arborele să se înalțe un centimetru, scrie și Phys.org.

Arborele este încadrat acum ca aparținând genului Tessmannia, care include aproximativ o duzină de alte specii originare din Africa tropicală.

O cercetare amănunțită în zonele de pădure tropicală din apropiere a scos la iveală doar 100 de alți indivizi maturi din specia T. princeps, dintre care cel mai bătrân ar putea avea peste 2.000 de ani, scrie Science Alert. Sunt necesare însă date suplimentare cu radiocarbon pentru a confirma acest lucru.

Copacii fac parte dintr-un „pod al ecosistemului” critic, care unește două păduri vechi de 30 de milioane de ani din Tanzania, se arată într-un raport publicat de jurnalul Phytotaxa.

Cercetătorii estimează că mai există doar aproximativ 1.000 de exemplare de T. princeps și cred că specia este limitată în mare parte la două văi adiacente. Exemplare există în rezervația forestieră a satului Boma La Mzinga și în rezervația forestieră a satului Uluti.

Cel mai bătrân copac de pe planetă s-ar putea afla în Chile. Are peste 5.400 de ani!

În 2018, lumea a pierdut aproape 4 milioane de hectare de pădure tropicală veche, ceea ce reprezintă aproximativ suprafața Belgiei.

Cel mai singur copac din lume - AI îi caută o parteneră


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇