O maimuţă înlănţuită, răpită din sălbăticie, este posibil să fi cules nuca de cocos pe care tocmai ai cumpărat-o

O maimuţă înlănţuită, răpită din sălbăticie, este posibil să fi cules nuca de cocos pe care tocmai ai cumpărat-o

Mai multe supermarketuri britanice au decis să retragă de la raft produse pe bază de nucă de cocos, după ce a ieşit la iveală faptul că fructele sunt culese de maimuţe răpite din sălbăticie şi tratate ca nişte „maşini de cules”.

Potrivit grupului pentru apărarea drepturilor animalelor PETA, animalele sunt dresate să culeagă până la 1.000 de nuci de cocos pe zi. Reprezentanţii grupului au vorbit despre cazul macacilor cu coada de porc din Thailanda, care sunt trataţi ca nişte „maşini de cules nuci de cocos”, relatează BBC.

ADVERTISING

În consecinţă, lanţurile de supermarketuri Waitrose, Ocado, Co-op şi Boots au anunţat că vor retrage de la vânzare produse ca apa de cocos, laptele de cocos şi uleiul de cocos obţinute în urma prelucrării nucilor de cocos culese de maimuţe, în timp ce Morrisons a renunţat deja la aceste produse.

„Ca parte a politicii noastre privind bunăstarea animalelor, ne-am luat angajamentul să nu vindem niciodată cu bună ştiinţă produse obţinute în urma exploatării maimuţelor”, au declarat reprezentanţii Waitrose.

ADVERTISING

Activiştii PETA au găsit în Thailanda opt ferme la care maimuţele erau obligate să culeagă nuci de cocos, exportate apoi în întreaga lume. Animalele, majoritatea capturate ilegal pe când erau pui, culegeau până la 1.000 de fructe pe zi, în timp ce un om poate culege în jur de 80.

https://www.facebook.com/official.peta/posts/10158935002799586

Au fost descoperite aici şi școli de dresaj în care maimuţele erau învăţate să culeagă nuci de cocos, dar şi să meargă pe bicicletă sau să joace baschet, pentru distracţia turiştilor.

ADVERTISING

Conform reprezentanţilor PETA, animalele erau legate cu lanţuri de anvelope vechi sau închise în cuşti neîncăpătoare, din care încercau în zadar să se elibereze, comportamentul manifestat fiind unul care indică stres extrem.

Aceştia au mai aflat că uneori maimuţelor le sunt scoşi caninii dacă încearcă să muşte.

„Acestor animale curioase, foarte inteligente le este negată stimularea psihologică, compania, libertatea şi toate lucrurile care fac ca viaţa lor să merite să fie trăită, numai pentru a putea fi folosite la culesul nucilor de cocos.

PETA face apel la oamenii decenţi să nu sprijine niciodată exploatarea maimuţelor prin muncă, boicotând produsele pe bază de nucă de cocos din Thailanda”, a declarat directorul PETA, Elisa Allen.

Citește și: Controversata lege care distruge ariile protejate s-a întors la Iohannis nemodificată. O poveste cu PSD, mafia din energie și castori uriași alungați din Parlament


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇