De zeci de ani oamenii de știință au sesizat formarea unei găuri de mărimea Elveției în gheața din Antarctica, fără a avea și o explicație pentru acest fenomen. Acum, după 50 de ani, au în sfârșit un răspuns la această dilemă.
Cercetătorii au observat pentru prima dată gaura, botezată Maud Rise polynya, în 1974 și 1976 în Marea Weddell din Antarctica, iar de atunci aceasta a reapărut fugitiv și sporadic, având de fiecare dată dimensiuni diferite, dar formându-se în același loc, scrie Live Science.
Totuși, interesant e că nu întotdeauna gaura s-a format, ceea ce înseamnă că e nevoie de niște condiții speciale pentru ca asta să se întâmple.
În 2016 și 2017, gaura imensă, de 80.000 de kilometri pătrați, s-a format din nou și a rămas astfel timp de câteva săptămâni, în timpul ambelor ierni, permițând oamenilor de știință să studieze fenomenul.
„2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a declarat autorul principal al studiului, Aditya Narayanan, cercetător la Universitatea Southampton din Anglia.
Când vara se transformă în iarnă în Antarctica, gheața marină se extinde de la aproximativ trei milioane km pătrați la 18 milioane de km pătrați, acoperind 4% din suprafața Pământului.
Găurile din această gheață, numite polynyas, se formează atunci când vânturile puternice din interior împing plăcile în afară. Vântul rece îngheață, de asemenea, mai multă apă de mare în interiorul acestora, adăugând bucăți suplimentare la stratul de gheață.
Numai că în oceanul deschis și departe de aceste vânturi de coastă, găurile din gheața marină sunt mult mai puțin susceptibile de a se dezvolta. Și, totuși, această gaură a apărut. Acest lucru, împreună cu o reducere uimitoare a întinderii totale a gheții din Oceanul de Sud, i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe ce condiții specifice ar putea cauza formarea Maud Rise.
Pentru a investiga misterul, oamenii de știință au analizat datele de la sateliți, dar și observațiile anterioare făcute de alți cercetători. Ei au descoperit că, în 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decât în alți ani, ajutând curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață. Deloc întâmplător, gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic.
Noua descoperire este importantă pentru înțelegerea Antarcticii și a impactului său asupra oceanului global, spun cercetătorii. Schimbările climatice fac deja vânturile de pe cel mai sudic continent mai puternice, creând probabil mai multe găuri de acest fel în viitor.