Antarctica a pierdut 7,5 trilioane de tone de gheață

Antarctica a pierdut 7,5 trilioane de tone de gheață

Mai mult de 40% din platformele de gheață ale Antarcticii s-au micșorat din 1997, iar aproape jumătate dintre ele nu prezintă „niciun semn de redresare”, a constatat un studiu recent.

Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds spun că apa caldă din partea de vest a Antarcticii a topit gheața, în timp ce în est platourile de gheață fie au rămas aceleași, fie au crescut, deoarece apa este mai rece acolo, scrie The Guardian.

Platourile de gheață se află la capătul ghețarilor și încetinesc rata de curgere a acestora în mare. Când se micșorează, ghețarii eliberează cantități mai mari de apă dulce în mare, ceea ce poate perturba curenții din ocean.

ADVERTISING

„Există o imagine mixtă a deteriorării gheții, iar aceasta are de-a face cu temperatura oceanului și curenții oceanici din jurul Antarcticii. Jumătatea vestică este expusă la apă caldă, care poate eroda rapid platformele de gheață de dedesubt, în timp ce o mare parte din Antarctica de est este în prezent protejată de apa rece de pe coastă”, a declarat dr Benjamin Davison, expert în observarea Pământului și cel care a realizat studiul.

Oamenii de știință au măsurat schimbările gheții an de an, folosind sateliți care pot vedea prin norul gros în timpul nopților polare lungi.

ADVERTISING

Cercetătorii au analizat peste 100.000 de imagini surprinse din spațiu pentru a cerceta starea platformei de gheață. Oamenii de știință cred că pierderea de gheață este rezultatul crizei climatice.

„Ne așteptam ca majoritatea platformelor de gheață să treacă prin cicluri de micșorare rapidă, dar de scurtă durată, apoi să recrească încet. În schimb, vedem că aproape jumătate dintre ele se micșorează fără niciun semn de recuperare”, a spus Davison.

Luna trecută, un studiu a arătat că probabil Antarctica se va încălzi de aproape două ori mai rapid decât restul lumii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇