Un eveniment astronomic de o raritate extraordinară se desfăşoară deasupra capetelor noastre în aceste zile.
Cometa C/2023 A3, cunoscută și sub numele de Tsuchinshan–Atlas, a revenit în vecinătatea noastră cosmică după o absență de aproximativ 80.000 de ani.
Ne-a mai vizitat în Epoca de Piatră sau când Neanderthalienii umblau pe Pământ.
Ea s-a aflat sâmbătă cel mai aproape de Terra şi spectacolul nu a dezamăgit, aşa cum se vede din imaginile de mai jos:
Cometa care ne-a mai vizitat pe vremea omului de Neanderthal s-a întors
Descoperită la începutul anului trecut, C/2023 A3 își are originea în misteriosul Nor Oort, o regiune îndepărtată situată dincolo de orbita lui Neptun, scrie The Guardian.
Dr. Gregory Brown, de la Observatorul Regal din Greenwich, descrie Norul Oort ca pe o vastă sferă cosmică, plină de rămășițe înghețate din perioada formării sistemului nostru solar.
Traiectoria eliptică extremă a cometei a adus-o recent în apropierea Soarelui, după care s-a îndreptat spre o întâlnire cu Pământul.
În emisfera nordică a putut fi văzută cu ajutorul telescopului sau chiar cu ochiul liber, iar spectacolul continuă până pe 30 octombrie.
Acum e vizibilă seara, după apusul soarelui, în direcția vestică, lângă constelația Boötes.
Pentru cei deciși să o zărească cu ochiul liber, cometa ar putea apărea ca o pată difuză, dar utilizarea unui binoclu sau a unui telescop mic ar putea dezvălui spectaculoasa ei coadă.
Apariția cometei C/2023 A3 este mai mult decât un simplu eveniment astronomic; este o fereastră rară spre istoria sistemului nostru solar și o oportunitate de a înțelege locul nostru în cosmos.
Pentru astronomii amatori și profesioniști deopotrivă, acest eveniment e unul dintre cele mai captivante spectacole cerești ale deceniului și nu numai, oferind o șansă unică de a fi martorii unui fenomen care transcende granițele timpului uman.