NASA vrea ca Luna să aibă fus orar

NASA vrea ca Luna să aibă fus orar

NASA lucrează la introducerea unui sistem de timp standardizat pe Lună, denumit Coordinated Lunar Time (LTC).

Inițiativa vizează facilitarea programării misiunilor și explorărilor lunare și contribuie la stabilirea unei baze permanente pe suprafața satelitului, scrie Science Alert.

Conform inginerului Ben Ashman, pe măsură ce industria spațială comercială se dezvoltă și mai multe națiuni devin interesate de Lună, este necesară standardizarea timpului. „O definiție comună a timpului este esențială pentru operațiuni sigure”, a declarat Ashman.

ADVERTISING

Pentru a măsura timpul pe Lună, NASA intenționează să utilizeze ceasuri atomice, similare celor folosite pe Pământ, care funcționează pe baza frecvenței energetice necesare pentru schimbarea stării electronilor în anumite tipuri de atomi.

Cu toate acestea, diferențele gravitaționale între Pământ și Lună fac ca unele ceasuri să câștige aproximativ 56 de microsecunde pe zi în raport cu ceasurile de pe Pământ. Diferența poate afecta precizia măsurătorilor pentru astronauți și operatorii de la sol.

NASA lucrează la dezvoltarea unor modele matematice pentru a compensa efectele relativității, prin asigurarea unei sincronizări mai bune a ceasurilor. Odată depășite aceste provocări, sistemul ar putea fi extins pentru a fi utilizat în întregul Sistem Solar.

ADVERTISING

Coordinated Lunar Time este o componentă esențială a proiectului Artemis, care urmărește stabilirea unei prezențe umane pe termen lung pe Lună. Prima misiune cu astronauți, care va include prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună, este programată pentru 2026.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇