NASA a găsit un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi, pe unul dintre sateliții lui Jupiter (Video)

NASA a găsit un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi, pe unul dintre sateliții lui Jupiter (Video)

Io, luna lui Jupiter, este cel mai activ corp vulcanic din sistemul nostru solar. Are peste 400 de vulcani activi pe suprafața sa, așa că e o lume mai dinamică decât ne-am putea imagina. Recent, nava spațială Juno, aparținând NASA, a surprins imagini uimitoare ale activității vulcanice de pe Io, inclusiv prim-planuri cu un lac de lavă impresionant.

Observațiile recente efectuate în timpul survolurilor din decembrie 2023 și februarie 2024 aduc informații noi despre satelit și dezvăluie o lume nouă, extraterestră în cel mai corect sens al cuvântului.

ADVERTISING

Cu adevărat spectaculoase sunt prim-planurile cu lacul de lavă cu o lungime de 200 de kilometri, numit Loki Patera.

Fly over a mountain and lava lake on Jupiter's moon Io! Animation from spacecraft data

Interesant este faptul că unele părți ale suprafeței lui Io par a fi netede ca sticla, asemănătoare cu obsidianul format pe Pământ din lava care se răcește rapid, scrie Science Alert, citând specialiști care răspund de această misiune.

Activitatea vulcanică intensă de pe Io este alimentată de forțele gravitaționale ale lui Jupiter și ale altor doi sateliți, Europa și Ganymede. Aceste forțe generează o căldură imensă în interiorul lui Io, ceea ce duce la erupțiile vulcanice continue.

ADVERTISING

Io se laudă și cu niște aurore ultraviolete spectaculoase, care sunt cele mai puternice din sistemul nostru solar.

Oamenii de știință presupun că aceste aurore luminează spațiul încă de la formarea lui Io, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, când Jupiter a fost prima planetă care a luat formă în sistemul nostru solar.

Pe măsură ce misiunea Juno avansează, sunt planificate și alte explorări ale lui Jupiter și ale sateliților săi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇