Din ce în ce mai multe cercetări demonstrează că șoarecii sunt mult mai empatici decât se credea. Un nou experiment a arătat că rozătoarele reacționează atunci când semenii lor sunt gâdilați, făcând chiar mici salturi de bucurie.
Pentru că micile rozătoare par să fie capabile de interacțiuni sociale cu mult peste așteptările noastre, acestea formează contextele de testare perfecte pentru studierea diferitelor regiuni ale creierului, scrie IFL Science.
Studiile recente au dus la schimbări semnificative în modul în care înțelegem șoarecii, cercetările arătând că aceștia pot avea sentimente asemănătoare cu empatia. Experimente trecute au arătat deja că maltratarea colegilor din laborator îi afectează.
Din fericire, studiul de față s-a concentrat pe un context vesel, comportamentul lor la gâdilat.
Șoarecii au reacționat atât atunci când au văzut semeni de-ai lor gâdilați, cât și atunci când au auzit zgomotele făcute de aceștia, sunete vesele, de plăcere. În plus, electrozii din creier au înregistrat activitate neuronală în regiunile vizate, în straturile profunde ale neuronilor somatosenzoriali ai trunchiului.
Când vedeau cu ochii lor că alți șoareci erau gâdilați, se manifestau executând mici salturi de bucurie, se arată într-un raport publicat de jurnalul iScience. Nu același lucru se întâmpla însă atunci când auzeau sunetele produse de aceștia, reacția fiind de mai mică intensitate.