Morminte vechi și de 16.000 de ani, descoperite în Malaezia

Morminte vechi și de 16.000 de ani, descoperite în Malaezia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Arheologii au descoperit în Malaezia, înainte de inundarea unor peșteri pentru construcția unui rezervor hidroelectric, morminte preistorice, vechi și de 16.000 de ani.

Peșterile, situate în valea izolată Nenggiri, la aproximativ 215 km nord de Kuala Lumpur, vor ajunge sub apă dacă rezervorul se va umple, conform planului, la jumătatea anului 2027, creând un lac de 53 km pătrați pentru a alimenta o centrală hidroelectrică.

În morminte au fost descoperite inclusiv rămășițele a 16 indivizi, despre care se crede că aparțin culturii pre-neolitice a regiunii, mai specific a vânătorilor-culegători Hoabinhian, renumiți pentru fabricarea uneltelor de piatră distinctive găsite în părți ale Asiei de Sud-Est, din sud-vestul Chinei până în Indonezia, dar și pentru faptul că foloseau încă de atunci plante sălbatice precum piper, fasole boabe și nuci de betel, conform LiveScience.

ADVERTISING

De departe cea mai importantă descoperire este un schelet uman complet, într-o peșteră numită Gua Keledung Kecil, a cărui vechime este estimată între 14.000 și 16.000 de ani.

În morminte au fost descoperite însă și peste 70.000 de artefacte, în principal unelte, puse acolo în mod clar intenționat, spun oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇