Mai mulți cercetători cred că e posibil ca, la începuturile sale, Soarele să fi avut un companion stelar.
Oamenii de știință au descoperit, de-a lungul timpului, chiar dovezi că așa au stat lucrurile. Dintr-un motiv sau altul, însă, companionul Soarelui nu mai este alături de el.
Acum aproximativ 4,6 miliarde de ani, Soarele s-a format într-un nor uriaș de praf și gaz, la fel ca toate celelalte stele. În acea perioadă, stelele se formau, de obicei, în perechi, arată studii recente. Astronomi precum Sarah Sadavoy au arătat că această naștere în tandem era mai degrabă regula decât excepția, scrie BBC.
Așadar, este posibil ca Soarele să fi avut un partener. Dar unde a dispărut acesta? Un răspuns ar putea fi acela că ”fratele” pierdut al Soarelui ar fi ascuns într-o regiune îndepărtată a sistemului nostru solar, numită Norul Oort, o vastă colecție de comete și obiecte înghețate care se află la miliarde de kilometri distanță de noi.
Unii cercetători, cum ar fi Amir Siraj, sugerează că Norul Oort ar putea păstra urmele acelui companion pierdut.
Totuși, faptul că Soarele este singur astăzi e, probabil, un noroc pentru noi. Dacă ar fi avut un frate stelar, forțele gravitaționale dintre cei doi ar fi putut destabiliza orbitele planetelor, inclusiv pe cele ale Pământului. Iar condițiile pentru viață, așa cum le știm, ar fi fost, cel mai probabil, imposibile.