Încrederea în sine: Cum să învingi timiditatea și să-ți construiești o imagine puternică

Încrederea în sine: Cum să învingi timiditatea și să-ți construiești o imagine puternică
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ți s-a întâmplat vreodată să ratezi o oportunitate pe plan personal sau profesional pentru că n-ai avut suficientă încredere în tine? Se vorbește tot mai mult despre acest concept mai ales în cursurile sau cărțile despre dezvoltarea personală și se scoate în evidență faptul că încrederea pe care o ai în propriile forțe poate avea un impact semnificativ nu doar asupra realizărilor tale, ci și asupra fericirii. Nu ne naștem cu încredere de sine, însă o putem construi și dezvolta treptat.

Despre ce înseamnă încrederea în forțele proprii, dar și despre importanța dezvoltării acestui concept mai ales în rândul copiilor, vom vorbi în cele ce urmează.

1. Încrederea în sine: informații generale

Înainte de discuta despre cum să-ți întărești încrederea în tine, este important să înțelegi acest concept. Să vedem, așadar, ce este încrederea în sine, de ce e importantă și care este relația dintre încredere și timiditate.

1.1. Ce este încrederea în sine

Încrederea de sine reprezintă siguranța pe care o ai în potențialul tău. Este acea convingere că ai resursele necesare pentru a atinge succesul și pentru a face față provocărilor și obstacolelor care ți-ar ieși în cale. Persoanele care au o încredere mare în forțele proprii știu exact cine sunt și se simt confortabil cu defectele și slăbiciunile pe care le au. Tocmai din acest motiv sunt și atât de rezistente la critici sau la eșecuri – aceste persoane văd întotdeauna în eșec o oportunitate de învățare. Acceptă că au greșit și o iau de la capăt, cu o strategie mult mai bună.

ADVERTISING

Când ești sigur pe tine, iei deciziile mult mai ușor pentru că te încrezi în capacitatea ta de a analiza lucrurile și bineînțeles, în instinct. Nu ai probleme mari cu gestionarea stresului, iar felul în care faci față cu calm tuturor situațiilor tensionate care năvălesc peste tine atrage admirația tuturor celor din jurul tău. 

Persoanele cu o încredere mare de sine sunt considerate deseori arogante tocmai pentru că știu exact ce au de făcut în fiecare moment și nu se lasă manipulate.

1.2. De ce este importantă încrederea în sine

Foto: Freepik

Încrederea în sine e importantă încă din copilărie. Cei mici ne oferă un exemplu demn de urmat în acest sens – ai văzut sclipirea din ochii unui copil care tocmai a terminat un joc de lego și e mândru de rezultat? Acea sclipire le lipsește de multe ori adulților. Încrederea în forțele proprii ne ajută să ne atingem mult mai ușor obiectivele, iar acest lucru joacă un rol important și în dezvoltarea personală. Cu cât reușești să bifezi mai multe reușite, cu atât vei căpăta mai multă încredere în tine, iar acest lucru se va observa și la nivelul sănătății fizice și mentale. 

Când ai încredere în tine, reușești să ieși mai des din zona de confort. Se spune că toate lucrurile care îți provoacă limitele te ajută de fapt să crești mai mult și să te descoperi în moduri diferite. Cu cât îți extinzi mai tare limitele, cu atât vei avea mai multă încredere în abilitatea de a face față provocărilor, iar în fața ta se va deschide o lume plină de oportunități. Încrederea în propriile forțe este de folos mai ales în situațiile neplăcute, pentru că știi că indiferent ce-ți iese în cale, vei găsi repede o soluție. 

ADVERTISING

1.3. Încrederea în sine și timiditatea: ce legătură există între ele?

Încrederea în sine și timiditatea sunt două concepte ce nu trebuie să fie confundate. Timiditatea e o trăsătură caracterizată de o stare de anxietate sau reticență în interacțiunile sociale. Încrederea în sine și timiditatea se influențează deseori una pe cealaltă. Mai exact, o persoană cu o încredere în sine scăzută este mult mai predispusă la a fi timidă, tocmai pentru că nu e conștientă de propria valoare și evită interacțiunile cu ceilalți. Poți intra în acest cerc vicios foarte ușor pentru că această timiditate te determină să stai doar în zona ta de confort, să nu dai curs niciunei provocări și astfel să-ți reduci și mai tare încrederea în propriile forțe. 

Deși persoanele cu o încredere mare de sine nu au de regulă o problemă cu timiditatea, pot exista contexte sau situații în care pot resimți și ele o ușoară stare de anxietate. Așadar, pot fi niște persoane cu o foarte mare încredere în sine, dar și timide în același timp, însă această structură e mai rar întâlnită. Acești oameni nu ies foarte mult în evidență prin personalitate sau modul în care se manifestă în cercurile de prieteni, însă își setează obiective cât mai înalte și reușesc să le bifeze tocmai pentru că știu că pot face asta.

2. Lipsa încrederii în sine – o problemă tot mai frecventă

timid
Foto: Freepik

Din păcate, întâlnim tot mai mult în jurul nostru cazuri de adolescenți sau adulți care se confruntă cu probleme de încredere în sine. Presiunea socială, competiția intensă, perfecționismul sau experiențele anterioare pot duce la o scădere a încrederii și a stimei de sine. Iar dacă ai alături și oameni care te descurajează permanent, poți foarte ușor să cazi în abisul criticii constante. 

ADVERTISING

Lipsa de încredere în sine poate să apară în diferite momente ale vieții și poate fi influențată de diverși factori. Spre exemplu, în adolescență, presiunea socială este extrem de mare – rețelele sociale tind să prezinte o imagine falsă cu care adolescenții ajung să se compare și să se simtă de multe ori inferior. Să nu mai vorbim de competiția constantă în care se află tinerii și care îi duce în punctul în care își pun la îndoială abilitățile.

Feedback-ul negativ din partea persoanelor apropiate poate determina o scădere a încrederii în propriile forțe – acest lucru e vizibil mai ales în cazul copiilor care sunt tot timpul criticați și comparați cu alți copii cu rezultate mult mai bune. Însă feedback-ul negativ afectează în aceeași măsură și adulții, mai ales în context profesional. Multora li s-a întâmplat și ție să fie trași la răspundere pe nedrept de către superiori și să simtă că nu sunt suficient de buni pentru job-ul pe care îl au sau că, orice ar face, nu sunt apreciați la adevărata lor valoare. De altfel, eșecurile în plan personal sau profesional reprezintă cea mai frecventă cauză de scădere a încrederii în sine.

2.1. Ce faci când îți pierzi încrederea în tine

Dacă simți că nu mai ești atât de încrezător în forțele proprii, primul lucru pe care trebuie să îl faci e să-ți analizezi gândurile și să identifici cauzele care te-au adus în acest punct. Dacă ai în jurul tău prea multe persoane care te fac să te îndoiești de tine, ar fi bine să începi treptat să rupi legătura cu ele. Este important să înveți din nou să te accepți și să te apreciezi cu adevărat. Acordă-ți un moment de auto-reflecție și scrie pe o bucată de hârtie toate lucrurile care te bucură la tine și abilitățile pe care le ai. Cu cât vei învăța mai mult din eșecuri și vei accepta să te iubești așa cum ești, cu bune și cu rele, cu atât îți va fi mai ușor să îți crești din nou încrederea în tine.

2.2. Cum să-ți crești încrederea în sine

Nu este chiar atât de ușor să-ți crești încrederea în forțele proprii, mai ales dacă reacția ta de autodesconsiderare a venit în urma unui eșec răsunător. Dacă te confrunți cu o încredere în sine scăzută, primul pas pe care trebuie să-l faci e să-ți setezi obiective mici pe care le vei bifa fără prea mult efort. În acest mod vei reuși să deblochezi gândirea negativă care te ține pe loc. Dacă te gândești cum să crești încrederea în sine rapid și eficient, probabil vei fi dezamăgit să afli că acest lucru nu este posibil. Nu există o formulă magică și universală care să meargă la toate persoanele care au o încredere de sine scăzută. E un proces ce se întinde pe termen lung și care necesită mult efort și conștientizare din partea ta.

Trebuie să înveți să sărbătorești realizările mici, să înveți din eșecuri și să le privești mai degrabă ca niște oportunități de creștere, să excelezi la capitolul perseverență și să cauți întotdeauna sprijin la oamenii care au încredere în tine. Iar dacă simți că nu reușești să-ți recâștigi încrederea în forțele proprii, poți oricând să apelezi la un terapeut care te va învăța diverse exerciții pentru încrederea în sine.

3. Încrederea în sine la copii: aspecte importante de știut

Foto: Freepik

Este important să-i învățăm pe cei mici să aibă încredere în propriile forțe încă de la o vârstă fragedă. Doar așa se vor transforma în adulți care vor avea așteptări realiste de la ei și de la cei din jur și vor reuși să treacă mult mai bine peste obstacolele care le vor ieși în cale.

3.1. Dezvoltarea încrederii în sine la copii: de ce este importantă

Este esențial ca părinții să ofere copiilor sprijin emoțional și încurajări constante. Apreciază orice mică realizare și promovează reziliența, învață-i pe copii că eșecurile fac parte din existența noastră și că din ele pot obține tot timpul ceva bun. Cu cât se simt mai încrezători în forțele proprii, cu atât vor dori să își descopere cât mai mult abilități și să-și întreacă limitele. Nu uita, însă, că cei mici învață foarte mult prin puterea exemplului și prin imitare. Așa că ai grijă la modul în care reacționezi la dezamăgiri sau piedicile care îți apar în cale. 

3.2. Lipsa de încredere în sine în cazul copiilor: ce efecte are?

Copiii care au o încredere scăzută în sine pot fi observați foarte ușor. Sunt cei care își subestimează propriile abilități și de multe ori se descriu ca fiind ”nepricepuți” (tocmai pentru că așa au fost caracterizați de către cei din jurul lor). Sunt copiii care refuză provocările sau activitățile noi, de teamă că ar putea fi judecați sau că ar putea eșua. Au tendința de a se izola și sunt mai sensibili când primesc critici. Au dificultăți majore în luarea deciziilor și se compară frecvent cu alți copii. 

Efectul pe care lipsa încrederii îl are asupra copiilor e devastator și le influențează într-un mod negativ creșterea și dezvoltarea. Așa că, dacă observi semnele unei încrederi în sine scăzute la copilul tău, ar fi bine să vorbești cu el, să-l susții și chiar să apelezi la câteva ședințe de terapie pentru încrederea în sine.

3.3. Cum să crești încrederea în sine a copiilor

Ca părinte, poți folosi câteva tehnici pentru a-ți elibera copilul de povara insecurității. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii o prezență constantă în viața luiși să-i oferi sprijinul necondiționat, să-l încurajezi să încerce lucruri noi și să-i arăți apreciere pentru fiecare reușită. Fii un exemplu pozitiv în viața sa, mai ales atunci când vine vorba de situații dificile care pot slăbi încrederea în forțele proprii, evită să faci comparații și promovează interacțiunile sociale sănătoase. De asemenea, provoacă-l să fie independent și să ia propriile decizii, chiar dacă vorbim de lucruri mici, aparent banale, cum ar fi alegerea hainelor pentru școală. Cu timpul, vei vedea că încrederea în forțele proprii va crește, copilul va fi mult mai sigur pe el și va face față mult mai bine provocărilor care îi ies în cale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇