Încrederea în propriile forțe este ceva care se vede destul de ușor, dar încrederea celorlați în noi este ceva care se câștigă în timp. Uneori în mult timp. Pe cât de greu se câștigă, pe atât de ușor se poate pierde. Iar fară încredere nu se poate construi mai nimic. Încrederea celorlați în noi se vede și simte în momente cheie. Uneori nu suntem conștienți de ea decât la nevoie. Poate de aceea este ceva atât de valoros și pentru care merită investit timp și efort, fiind un plan pe termen lung cu efecte în prezent, dar mai ales în viitor.
Încrederea este și în farfurie, atunci când mâncăm ceva care ne este necunoscut. Ne punem încrederea în cine ne aduce farfuria, cine a gătit, cine ne descrie mâncarea. La acest capitol, noi, românii, avem multă încredere. Cel puțin așa s-a desprins o concluzie din Masterclassul Amintiri Gustoase, organizat în weekendul trecut de Zaga Brand prin platforma culturală Cronicari Digitali. Din primul studiu privind identitatea gastronomică românească reiese clar că avem multe mâncăruri bune, dar nu atât de aspectoase, de unde și nevoia de a ne pune încrederea în a încerca ceea ce este în fața noastră.
M-am dus în farfurie ca să ajung la cu totul altă situație din viața noastră. Încrederea în oameni noi. Încrederea care alimentează creșterea și dezvoltarea cuiva. Atunci când cineva este investit cu încredere va căuta să nu dezamăgească. Chiar dacă va face greșeli, se va simți obligat să nu le repete pentru a respecta ”pactul nescris”. Efectul este invers când cineva se simte controlat permanent, ale cărui strădanii sunt puse la îndoială iar intențiile sale sunt bănuite de scopuri ascunse. Poate percepe la început această formă de micromanagement ca o exigență exagerată și dorința cuiva de a controla ca totul să fie perfect, însă în timp ajunge să o catalogheze ca lipsă de încredere. Iar lipsa de încredere resimțită de un partener, fie că e în viața personală sau în cea profesională, duce la falii care se vor distanța tot mai mult. Încrederea este ceva care se câștigă. Dar pentru ca cineva să o poată câștiga are nevoie de încrederea pentru a putea să facă primul pas.
Perioada pandemică, războiul, presiunile economice, orientarea către rezultate care să dea bine în Excel, indiferent de calea prin care se obțin cifrele - toate au dus la o situație care nu va oferi un viitor prea bun. Asta pentru că am ajuns să ne îndoim tot mai mult unii de ceilalți și, ceea ce este mai periculos, să ezităm în a mai da încredere unor oameni noi ca să poată arăta ce pot sau măcar să învețe cum pot să-și transforme pasiunile într-o ocupație utilă societății.
Așa cum ne uităm la farfuriile cu mâncare despre care ni se spune că este bună, poate ne amintim cu aceeași deschidere și curiozitate să tratăm și alte situații. S-ar putea să ieșim pe plus.
Succesul nu se construiește de unul singur, nici cu temeri constante sau căutând în jur scopuri ascunse. Oamenii sunt buni, dacă li se oferă șansa să fie așa. Dacă sunt mereu controlați, vor crede că există motive serioase pentru asta și își pierd încrederea în propriile puteri. Dacă sunt tratați din start ca fiind răi, chiar dacă nu sunt astfel, vor ajunge într-un timp nu foarte lung să împrumute imaginea proiectată asupra lor.
Așa că de ce să nu profităm de legătura dintre încredere și succes demonstrată în ultimele milenii de atâtea experiențe ale oamenilor #demilioane? Să învățăm să avem încredere în noi! În ce putem să facem și ce putem să învățăm să facem și să fim! Să avem încredere în ceilalți în ceea ce pot face și ce pot învăța să facă! Să ne permitem să facem și greșeli și să ne bucurăm când putem învăța din ele. Și mai ales să învățăm că atunci când le oferim celorlalți încrederea noastră le suflăm în aripi. Poate nu toți știu cum să dea din aripi și poate ne vom simți trădați, dar asta nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la acest obicei care a pus dintotdeauna lumea în mișcare. Încrederea aduce succes!
Împreună schimbăm lumea în care trăim!