Geamăna lui Pluto? Ce-au descoperit oamenii de știință

Geamăna lui Pluto? Ce-au descoperit oamenii de știință
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O analiză realizată de un grup de astronomi din SUA și Franța a ajuns la concluzia că Pluto și Triton, cel mai mare satelit al planetei Neptun, ar putea fi planete gemene.

Potrivit oamenilor de știință coordonați de dr. Kathleen Mandt, cercetătoare în cadrul Centrului de Zbor Spațial Goddard al NASA, cele două ar avea origine comună și doar un eveniment ulterior ”nașterii” lor a făcut ca una dintre ele să ajungă în interiorul sistemului nostru solar.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că Triton și Pluto s-au format în aceeași regiune a sistemului nostru solar, foarte aproape una de cealaltă, cel mai probabil la extremitatea nebuloasei din care a luat naștere sistemul nostru solar, după cum se arată într-un raport publicat pe platforma ArXiv, care urmează să fie publicat de revista Astrophysical Journal.

Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au analizat compoziția celor două corpuri cerești și după ce au găsit asemănări notabile.

Spre exemplu, ambele conțin cantități mari de azot, de metan și de monoxid de carbon. Iar astfel de gaze, susțin autorii studiului, se acumulaseră în zonele periferice ale tânărului sistem solar de acum 4,5 miliarde de ani.

O astfel de compoziție indică o origine comună, într-o zonă extrem de rece, acolo unde apa nu poate exista în formă lichidă.

Cum au ajuns ele să se afle la mare distanță una de alta în prezent rămâne să fie investigat.

O ipoteză este aceea că Triton a fost aruncată din locul în care s-a format, fiind capturată de forța gravitațională a planetei Neptun. Așa se poate explica și suprafața netedă a satelitului, una neobișnuită pentru un corp ceresc.

Cel mai probabil, mare parte din suprafața sa s-a topit după ”relocare”, rezultând aspectul neted.

Însă similitudinile dintre cele două planete pitice nu se opresc la compoziția acestora. Ele au mase, densități și dimensiuni surprinzător de asemănătoare. De asemenea, afirmă cercetătorii NASA, ambele ar fi putut avea oceane subterane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇