Față de aligator și corp de torpilă - așa arăta teroarea apelor

Față de aligator și corp de torpilă - așa arăta teroarea apelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O specie de pește bizară, cu ”față” de aligator și corp de torpilă, făcea legile în adâncuri cu 360 de milioane de ani în urmă.

Numit Hyneria udlezingue (în traducere ”cel care îi consumă pe alții”), peștele era un prădător de top, un ucigaș osos, lung de 2,4 metri, scrie Popular Science. De fapt, era cel mai mare pește osos preistoric descoperit vreodată în sudul Africii.

Fosila unui astfel de pește a fost găsită la marginea orașului Makhanda, în Africa de Sud, la Waterloo Farm Lagerstatte, un sit fosil bogat în specimene din Devonianul târziu, adică de acum 419 – 358 de milioane de ani.

ADVERTISING

”Imaginați-vă peștele cu față de aligator. Are aproximativ 2,4 metri lungime și un cap mai rotunjit decât partea din față a unei torpile”, a descris specia Per Ahlberg, paleontolog și zoolog la Universitatea Uppsala, din Suedia.

De parcă nu ar fi fost și așa deopotrivă bizar și înfricoșător, peștele avea în gură șiruri de dinți mici și ascuțiți, împreună cu perechi de colți mari, de până la 5 centimetri lungime.

Nici nu era de mirare că se hrănea nu doar cu pești, unii dintre cei mai mari din apele subcontinentului Gondwana, ci inclusiv cu animalele pe patru picioare care trăiau în apropierea acestora. Forma corpului sugerează că acești pești erau prădători tăcuți, care stăteau ascunși mare parte din timp și se aruncau apoi fără veste asupra prăzii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇