Experiment cu rezultat neașteptat: șoarecii timizi vs cei curajoși. Cine s-a descurcat mai bine la rezolvarea problemelor

Experiment cu rezultat neașteptat: șoarecii timizi vs cei curajoși. Cine s-a descurcat mai bine la rezolvarea problemelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu din domeniul biologiei evolutive a testat modul în care trăsăturile de personalitate, precum timiditatea sau îndrăzneala, influențează capacitatea de a inova, de a găsi soluții. Surprinzător, șoarecii timizi s-au descurcat mai bine la teste decât cei îndrăzneți.

O echipă de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Biologie Evolutivă, din Germania, a analizat abilitățile de rezolvare a problemelor la 100 de șoareci sălbatici, testați atât în spații semi-naturale (care imitau habitatul lor natural), cât și în condiții controlate de laborator.

În urma testelor, șoarecii timizi s-au arătat mai dispuși să revină de mai multe ori la sarcinile primite și la găsirea soluțiilor, spre deosebire de șoarecii mai îndrăzneți, care au cedat mai repede.

Acest rezultat contrazice convingerea conform căreia indivizii extrovertiți sau chiar agresivi ar avea mai multe șanse de a găsi soluții noi, de a ”se descurca”. Studiul arată, în schimb, că timiditatea nu înseamnă neapărat lentoare, ci poate însemna atenție și perseverență, arată Interesting Engineering.

”Inovația, se pare, nu ține neapărat de cine este cel mai curajos, ci mai degrabă de cine revine suficient de des pentru a avea noroc. Perseverența, nu doar personalitatea, are un rol esențial în rezolvarea problemelor”, a declarat autorul principal al studiului, Alexandros Vezyrakis.

Şoarecii timizi au continuat să încerce

În cadrul experimentului explicat pe larg în jurnalul Oikos, cercetătorii au observat comportamentul a 100 de șoareci, grupați în funcție de trăsăturile lor de personalitate. Cei timizi au revenit constant la sarcinile propuse și, prin simpla lor insistență, au ajuns cel mai des la succes. În schimb, indivizii mai curajoși sau mai exploratori reveneau mai rar la teste pentru a găsi o soluție.

Mediul în care se desfășurau testele a influențat semnificativ rezultatele. În condiții controlate de laborator, 60% dintre șoareci au reușit să rezolve cel puțin o problemă. În schimb, în spațiile semi-naturale, care imitau mai bine condițiile din sălbăticie, doar aproximativ 21% au avut succes.

De altfel, testele au avut două obiective: să observe modul în care diferite tipuri de personalitate abordează o provocare și să analizeze impactul mediului asupra comportamentului animalelor.

Animalele din natură trăiesc adesea în condiții dificile și în continuă schimbare, iar capacitatea de a-și adapta comportamentul la cerințele mediului este esențială pentru supraviețuire.

Cercetătorii au tras două concluzii importante legate de inovație: aceasta depinde atât de abilitate, cât și de dorința de a încerca. Întrebarea de bază este: va încerca subiectul să rezolve problema? Iar șoarecii timizi au fost cei care au continuat să încerce, în timp ce cei îndrăzneți au renunțat mai ușor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇