Dovezi ale primelor ploi căzute pe Pământ, găsite în cristalele primordiale. Se schimbă ceea ce știam despre Terra

Dovezi ale primelor ploi căzute pe Pământ, găsite în cristalele primordiale. Se schimbă ceea ce știam despre Terra
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noi cercetări arată că primele ploi au căzut pe Pământ în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani, mult mai devreme decât se credea până acum.

Un grup de oameni de știință din Australia și China a examinat izotopii de oxigen conservați în minerale antice, pentru a determina această cronologie.

Această analiză a fost efectuată pe cristale de zirconiu găsite în Jack Hills din Australia de Vest, care conțin material datând de acum 4,4 miliarde de ani. În ciuda condițiilor aride din Jack Hills de astăzi, în cristalele de zirconiu din rocile antice au fost descoperite dovezi ale primelor ploi de pe Pământ, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Semnăturile izotopice distincte din aceste cristale reflectă expunerea la apă dulce, cel mai probabil de la ploile meteorice. Prezența izotopilor ușori de oxigen sugerează că aceste ploi au ajuns adânc în scoarța nou formată a planetei.

Descoperirile contestă teoria existentă conform căreia Pământul a fost acoperit în întregime de oceane acum 4 miliarde de ani, indicând prezența unor surse de apă dulce.

Această descoperire are implicații mai largi pentru diverse domenii științifice, sugerând că masele de uscat și apa dulce au jucat un rol crucial în crearea condițiilor favorabile vieții într-o perioadă relativ scurtă după formarea planetei. Anterior, se credea că scoarța terestră a fost scufundată sub un ocean în această perioadă.

ADVERTISING

Această nouă cercetare indică faptul că este posibil ca pământul uscat, sistemele de apă dulce și ciclul apei să fi apărut mult mai devreme decât se credea.

Acest lucru se aliniază cu teoria „Pământului rece timpuriu” propusă de geosavantul John Valley, care sugerează că Pământul s-a răcit rapid după formare, facilitând prezența apei lichide și, potențial, a vieții.

Autorii studiului subliniază că aceste descoperiri reprezintă un progres semnificativ în înțelegerea istoriei timpurii a Pământului, după cum se arată într-o cercetare publicată de revista Nature Geoscience.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇