Dacă stăm cu ochii pe o caracatiță care trage un pui de somn, vom vedea cum culoarea pielii sale trece de la alb-lăptos la nuanțe mai puternice. Ba mai mult, la un moment dat, am putea vedea cum aruncă cu un nor de cerneală.
Șansele sunt mari să privim o caracatiță care are un coșmar, spun oamenii de știință.
În cadrul unui studiu recent, aceștia au urmărit non-stop, o perioadă, o caracatiță situată într-un acvariu la Universitatea Rockefeller din New York.
Aceasta era originară din Brazilia, dar locuia acolo de ceva vreme, departe de mediul ei natural, scrie IFLScience.
Camera a înregistrat momente în care caracatița nu doar că își schimba culoarea pielii brusc, dar își mișca puternic brațele, ba chiar, la un moment dat, aruncă cu un nor de cerneală.
Exact ca un cățel care își mișcă picioarele în somn, oamenii de știință sunt convinși că vietatea nu doar că dormea, ci chiar visa. Iar judecând după norul de cerneală eliberat brusc, cel mai probabil, trăia un coșmar.
„Comportamentele manifestate de această caracatiță la trezirea din somn sunt similare cu cele manifestate ca un răspuns la coșmaruri, în cazul oamenilor. Noi credem că acest complex de secvențe comportamentale manifestate în astfel de episoade sugerează că și caracatițele experimentează parasomnii (patologii ale somnului - n.red.), care ar putea include și coșmaruri care întrerup somnul”, au transmis autorii studiului.
Oamenii de știință cred că nu doar caracatițele, ci cefalopodele, în general, pot experimenta coșmaruri.