Dovada că nord-americanii au avut contact cu europenii mult mai devreme decât se credea

Dovada că nord-americanii au avut contact cu europenii mult mai devreme decât se credea

O descoperire făcută în Alaska sugerează că indigenii nord-americani au avut contact cu europeni occidentali cu mult înainte ca exploratorul Cristofor Columb să ajungă pe continentul american.

Concluzia apare după analiza unor mărgele din sticlă venețiene din epoca Renașterii, descoperite în mai multe situri arheologice din Alaska, arată IFL Science.

Până acum, a fost acceptat faptul că vikingii au fost primii europeni care au pus piciorul în America de Nord continentală. Leif Erikson, un explorator nordic din Islanda, a condus prima expediție europeană pentru a găsi „Lumea Nouă” cu aproape 500 de ani înainte de Columb. Dovadă este cea mai veche așezare nordică cunoscută, descoperită în Newfoundland, Canada, datând din anul 1000.

ADVERTISING

Cât despre mult mai celebrul Cristofor Columb, venirea sa în America a fost ”împinsă” și mai târziu, deoarece mărgelele venețiene din sticlă albastră, găsite în trei situri arheologice din Alaska, datează de la mijlocul până la sfârșitul secolului al XV-lea.

Aceste „mărgele comerciale” din sticlă albastră au mai fost găsite în America de Nord, precum și în Caraibe și pe coasta de est a Americii Centrale, dar au fost datate între 1550 și 1750. Folosind datarea cu carbon, doi arheologi au descoperit că mărgelele nou descoperite provin dintr-o perioadă cuprinsă între anii 1440 și 1480.

ADVERTISING

Mărgelele au fost aduse din Veneția, pe Drumul Mătăsii

Ce căutau la mijlocul secolului al XV-lea mărgelele din sticlă create pe insula Murano din Veneția în cealaltă parte a lumii, pe un continent despre care europenii nu știau că există și cum au ajuns acolo?

Citește și A fost descoperită cea mai veche fabrică de săpun

Într-un raport publicat de revista American Antiquity, autorii Michael Kunz, de la Muzeul Nordului de la Universitatea din Alaska, și Robin Mills, de la Biroul de Administrare a Terenurilor, arată că mărgelele au fost aduse în Alaska de comercianții care au călătorit pe Drumul Mătăsii din China, prin Siberia și în cele din urmă au traversat strâmtoarea Bering până în Alaska.

ADVERTISING

„Este primul exemplu documentat al prezenței indubitabile a materialelor europene în siturile preistorice din emisfera vestică, ca urmare a transportului terestru pe continentul eurasiatic”, explică autorii studiului.

Vezi și A fost descoperit cel mai bine conservat rinocer lânos (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇