Doi localnici din Turda au găsit un tezaur din epoca bronzului și l-au donat Muzeului de Istorie (Foto)

Doi localnici din Turda au găsit un tezaur din epoca bronzului și l-au donat Muzeului de Istorie (Foto)

Un tezaur din bronz compus din 21 de piese a fost descoperit de doi turdeni, tată şi fiu, şi a fost donat Muzeului de Istorie din Turda.

"Este vorba despre un tezaur descoperit lângă satul Livada. Este compus din piese din bronz, 16 toporaşe, două lame şi trei formaţiuni cărora noi le zicem turte.

Astfel de depozite sunt destul de frecvente în Transilvania şi în România şi al nostru datează din epoca bronzului târziu", a declarat, luni, directorul Muzeului de Istorie din Turda, Dan Matei.

https://www.facebook.com/muzeulturda/posts/1660938494069371

Acesta a mai spus că, probabil, obiectele respective erau folosite pentru tranzacţii comerciale în vremea respectivă.

Nu provin din sit arheologic

"Foarte important şi vreau să accentuez asupra faptului că împreună cu un coleg de la muzeu şi cu cei doi descoperitori am fost la locul descoperirii, am văzut groapa din care provine depozitul, am înregistrat locul cu GPS-ul şi ne propunem să efectuăm chiar un mic diagnostic, o mică cercetare preventivă, pentru a clarifica prin săpătură specializată contextul descoperirii.

Au o importanţă aparte pentru că ştim exact locul descoperirii, putem să efectuăm o mică săpătură arheologică, pentru a lămuri contextul şi de unde provin. Ele nu provin din sit arheologic", a mai spus Dan Matei.

https://www.facebook.com/cluj24.ro/posts/185741389675191

”Un gest frumos”

Totodată, el a apreciat gestul descoperitorilor şi speră ca şi alţii să facă la fel.

"Cei doi descoperitori, spre cinstea lor, au făcut un gest frumos, le-au adus şi le-au donat muzeului nostru", a mai spus directorul Muzeului de Istorie din Turda.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇