Cercetătorii de la Universitatea din Montana au descoperit că, în unele regiuni, sconcșii au un colorit diferit și o mare varietate a marcajului blănii și cred că au găsit și motivul.
Analizând 750 de fotografii ale unor specimene de sconcs din America de Nord, aceștia au ajuns la concluzia că prezența sau absența prădătorilor dintr-o zonă geografică joacă un rol crucial pentru aspectul blănii sconcșilor, mai cu seamă când vine vorba despre marcajele pe care le știm cu toții (dungile albe pe blana neagră).
Practic, acest marcaj este vizibil pentru prădători, cărora li se amintește că animalul poate pulveriza un spray anal toxic. E vorba despre un avertisment vizual, de care multe animale țin cont. Un semnal de avertizare esențial pentru supraviețuirea sconcșilor, deoarece ajută la ținerea la distanță a potențialilor prădători, după cum amintește IFL Science.
Dar când în zonă nu prea sunt prădători, nici acest avertisment vizual nu mai e atât de important, de unde și variațiile în coloritul blănii sconcșilor și marcajele mai puțin vizibile, au descoperit oamenii de știință.
În zonele cu puțini prădători, chiar și indivizii din aceeași familie aveau marcaje și culori ale blănii diferite, se arată într-un raport publicat de jurnalul Evolution.