De ce scoatem limba atunci când ne concentrăm?

De ce scoatem limba atunci când ne concentrăm?

Dacă ai observat un copil în timp ce încearcă să facă un lucru complex, sunt șanse multe să-i fi văzut limba cum răsare dintr-un colț al gurii. De altfel, poate te-ai surprins chiar pe tine în această ipostază, care e extrem de comună. Te-ai întrebat de ce apare însă acest gest?

Dr. Gillian Forrester, specializat în psihologie, chiar a realizat studii pe această temă, după ce a observat întâmplător acest comportament. Unor copii le fuseseră date sarcini complexe (de realizat manual, folosindu-și mâinile) și s-a observat că mai toți au scos în anumite momente limba, fără intenție.

ADVERTISING

A devenit repede foarte clar că o sarcină complexă, de realizat cu mâinile, era însoțită de acest gest. Iar acum se cunoaște și explicația acestui ”fenomen”.

Comunicarea umană a început folosindu-ne mâinile, gura fiind următorul instrument utilizat. Această legătură strânsă încă se poate vedea la italieni, care se folosesc de ambele „instrumente” în același timp, relatează IFL Science.

Studiile realizate de Forrester au arătat că regiunea creierului care este activată de mișcările complexe ale mâinilor se află chiar lângă cea folosită de vorbire. Practic, aceeași regiune a creierului răspunde de ambele, așa explicându-se gestul reflex în care limba se ivește din gură în momentele de concentrare și folosire intensă a mâinilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇