Cum se explică frica de clovni, mult mai des întâlnită decât celelalte fobii

Cum se explică frica de clovni, mult mai des întâlnită decât celelalte fobii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ți-e teamă de clovni? Dacă da, află că ești departe de a fi singurul. Culrofobia sau fobia de clovni e un fenomen mai răspândit decât ai crede, nu doar printre copii, ci și printre adulți, în multe culturi.

Totuși, motivul pentru care lucrurile stau așa nu a fost cunoscut până acum. Un studiu recent a încercat să facă lumină în această privință, căutând să afle rădăcinile unei astfel de temeri aparent neobișnuite.

O echipă de psihologi de la Universitatea South Wales, din Marea Britanie, a formulat un chestionar pe care l-a distribuit în mai multe țări. Au răspuns 987 de persoane, cu vârste între 18 și 77 ani, iar rezultatul a fost publicat în revista Frontiers in Psychology.

ADVERTISING

53,3% dintre cei chestionați au recunoscut că se tem de clovni, mai mult sau mai puțin. Interesant și neașteptat pentru cercetători e faptul că persoanele care suferă de culrofobie sunt mai numeroase decât cele care se tem de animale (3,8%), de sânge sau injecții (3,0%), de înălțime (2,8%), de diferite fenomene naturale (2,3%), care suferă de claustrofobie (2,2%) sau cărora le e teamă de zbor (1,3%).

De asemenea, s-a notat că femeilor le este mai frică de clovni decât bărbaților, ori ele sunt ceva mai dispuse să recunoască asta, scrie IFL Science.

ADVERTISING

Atunci când au încercat să afle și cauzele, cercetătorii au mai avut parte de o surpriză. Nu evenimentele traumatice din copilărie care să implice clovni, așa cum se crezuse inițial, sunt principala cauză.

Mai degrabă, este vorba despre faptul că aceste personaje, clovnii, își ascund expresiile faciale în spatele machiajului, al grimaselor sau că au reacții impredictibile. Iar faptul că nu le pot citi intențiile le dă oamenilor un sentiment de neliniște, au concluzionat oamenii de știință, care spun că subiectul e departe de a fi închis și că mai e nevoie de studii suplimentare pentru ca problema să fie pe deplin înțeleasă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇